Šefica rumunske deligacije je za Telejurnal izjavila je da rumunski  žiri poštovao sva pravila koja je postavio EBU, pa su zatečeni što je njihov rezultat poništen.

„Iz Torina sam zvala Bukurešt, tražila sam da mi daju rezultat, jer do tog trenutka nisam znala i detalje o tome kako je žiri organizovan u studiju. Saznala sam da je glasanje organizovano po svim pravilima EBU, uz obavezno prisustvo notara, koji je stigao u studio pre članova žirija. Članovi žirija nisu mogli da komuniciraju jedni sa drugima. Nisu mogli da pričaju. Svaka osoba je potpisala svoje glasove. Nisu videli ni konačan rezultat žirija. Ne znamo u čemu je problem! “-saopštila je Julijana. 

Foto: Profimedia

 

Tokom velikog finala, koje je bilo u subotu uveče, Evropska radiodifuzna unija poslala je nejasnu izjavu u kojoj se navodi da je otkrila „nepravilne obrasce glasanja“ otkrivene među šest neimenovanih zemalja nakon drugih proba za drugo polufinale. Glasovi tih neimenovanih zemalj i njihovog žirija su poništeni i zamenjeni „zamenskim zbirnim rezultatom za svaku zemlju na koju se ovo odnosi i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima glasanja).

Na kraju bilo je očigledno da se radi o sledećim učesnicama Crna Gora, Poljska, Rumunija, Azerbejdžan, Gruzija i San Marino.

Tri od navedenih zemalja imale su poteškoća u prenosu uključujući što je prozrokovalo da izvršni supervizor EBU Martin Osterdal sam pročita rezultate naglas. U međuvremenu, pojavili su se snimci na kojima je rumunska portparolka spremna da iznese rumunske poene. Ona je ostala u šoku kada  je primetila da je nemoguće saopštiti rezultate. 

Rumunski portparol saznaje uživo, u isto vreme kada i svi mi za „tehničke poteškoće“ koji su bili prijavljeni, a takođe iste su tehničke poteškoće imali i Azerbejdžan i Gruzija. 

„Ne mogu da verujem. Zaista ne mogu!”

Zbog sumnjivog događaja, rumunska televizija je izdala i saopštenje:

- Rumunska televizija se u potpunosti posvetila učešću na Evroviziji 2022, plaćajući kotizaciju i pripremajući, zajedno sa svojim VRS timom, projekat koji je uživao priznanje javnosti. Međutim, bili smo iznenađeni kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u konačnu rang listu, pri čemu su organizatori dodelili još jedan set bodova takmičarima u finalu, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je žiri u Rumuniji odlučio da predstavnicima Moldavije dodeli maksimalan broj bodova!

Foto: Profimedia

 

U poruci prenetoj predstavnicima zemalja učesnica, u subotu uveče, upravo tokom objavljivanja rezultata glasanja nacionalnih žirija za finale ESC (oko 01.00), EBU je izvestio:

Takođe, voditeljki Edi Markus nije bilo dozvoljeno da se uključi u zvaničnu emisiju kada je trebalo saopštiti rezultate, kako se TVR prethodno dogovorio sa organizatorima, prema proceduri. Štaviše, tokom subote, predstavnik TVR-a je prisustvovao dvema telekonferencijama sa organizatorima kako bi utvrdili pravila za prezentaciju/pozicioniranje/čitanje Ede Markus. Ona je takođe učestvovala u probi prenosa rezultata žirija, a da nije primlao nikakve naznake u vezi sa bilo kakvim sumnjama ili namerom organizatora da promeni glasanje rumunskih članova žirija.

Nacionalni žiri je posmatrao takmičenje, nakon čega je glasao u prisustvu notara i poštovao propis organizatora. Ponavljamo činjenicu da ni žiriju ni predstavnicima TVR-a, nakon drugog polufinala, nije saopšteno da postoje sumnje u vezi sa glasanjem u Rumuniji. Pravila su očito promenjena u toku takmičenja, bez prethodnog obaveštenja učesnika da su tokom prenosa neki glasovi domaćih sudija izmenjeni od strane organizatora.

Prema informacijama, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju konačnog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim evidencijama glasanja). Rumunija nije  nominovana na listi od šest zemalja, niti je na kraju drugog polufinala, u kojem se precizira identifikacija 'nepravilnih obrazaca glasanja', dobila zvanično saopštenje u vezi sa ovim.

Osoba koju je TVR imenovao da upravlja komunikacijom sa EBU-om za glasanje nacionalnog žirija primetila je nesklad između rezultata prenetih prethodnog dana.

U vrlo iznenadom događaju koji je i neprijatano, TVR traži od organizatora da zvanično dostavi precizne i argumentovane razloge zbog kojih su rezultat žirija u Rumuniji zamenili sračunatom 'zamenom'...Rumunski predstavnici su opravdano zaslužili učešće u finalu,jer je reakcija publike u sali bila veoma dobra a i nastup takođe.  Kako je TVR zabeležio, Rumuni su doživeli zajedno sa predstavnikom naše zemlje, duplu gledanost u odnosu na emitovanje 2021. godine – TVR 1 je zauzeo treće mesto u rangiranju gledalaca, a subotnje finale prati 370.000 gledalaca u proseku po minutu.”

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".