U operaciji hvatanja Bobadilje i još tri osobe došlo je do "intenzivne konfrontacije" u kojoj je poginuo njen sin Tito Montes, dok drugi sin Huan Karlos Montes nastavlja da beži, navodi se na Tviteru komesara nacionalne policije Gustava Sančesa Velaskesa.

SAD su označile Montes Bobadilju kao vođu moćnog Montes kartela koji se bavi trgovinom narkotika.

Ranije ovog meseca, SAD su ponudile nagradu od po pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njenog ili hapšenje nekog od njenih sinova - Tita Montesa i Huana Karlosa Montesa Bobadilje, koji je i dalje u bekstvu.

Treći sin Noa Montes Bobadilja uhapšen je 2017. godine i izručen SAD, gde je osuđen na 37 godina zatvora zbog trgovine drogom. 

Montes Bobadilja kartel, jedan od najvećih u Hondurasu, nastao je devedesetih godina prošlog veka i zaslužan je za kontrolu važnog područja na Honduraskim Karibima , odakle upravlja mrežom trgovine drogom koja se proteže preko Kolumbije, Centralne Amerike, Meksika do SAD, navodi Bi-Bi-Si.

"Baza obalnih operacija omogućava grupi da prima vazdušne i pomorske pošiljke kokaina iz Kolumbije i/ili drugih južnoameričkih zemalja, koji je na kraju namenjen Sjedinjenim Državama“, navodi se u sudskim dokumentima.

Prema podacima kojima raspolaže SAD, kartel Montes Bobadilja je u periodu od 2008 do 2015. godine zaradio više od 50 miliona dolara kao rezultat šverca droge u Centralnu Ameriku i karipska ostrva.

U aprilu je Honduras izručio SAD bivšeg predsednika Hondurasa Huana Orlanda Ernandesa pod optužbom za trgovinu drogom i oružjem, što je on negirao.

Mesec dana ranije, njegovog brata Tonija Ernandeza američko pravosuđe osudilo je na doživotnu robiju zbog učešća u uvozu 185.000 kilograma kokaina u SAD i drugih optužbi.

Honduras je do sada izručio najmanje 30 svojih državljana Sjedinjenim Državama zbog optužbi u vezi sa trgovinom drogom, navodi Rojters.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".