- Mislim da će Vučić ispuniti to što je rekao - rekao je Đilas novinarina nakon prve sednice Glavnog odbora ŠP od održavanja izbora, a na kojoj je, dodao je, zaključeno da ne postoji mogućnost da ova stranka učestvuje u vlasti sa onima koji su pre izbora bili na vlasti.

On je tako odgovorio na pitanje novinara, kako nakon mesec dana vidi sastanak sa predsednikom i da li veruje da će izbori biti ponovoljeni i dodao da je to šansa, kako je rekao, da Beograd ne vode Aleksandar Šapić i Goran Vesić.

- Bolje da izbore imamo u roku od šest ili devet meseci nego da idemo na ulicu, koja nosi rizike - rekao je Đilas i dodao da je predsednik na TV Pink rekao da je na opoziciji da kažu koji im termin odgovara.

- Verujem da će obećanje o izborima ispuniti - naglasio je Đilas i dodao da onda ostaje da se vidi da li će "oni drugi'' izaći na te izbore ili će čekati regularne".

Đilas je naveo da je na sednici GO bilo reči i o situaciji u svetu i očekivanju da se Srbija pridružiti politici EU prema Rusiji, trazeći način kako će posledice u energetskoj sferi moći da se smanje, kao što to radi i ostatak Evrope.

Foto: N. Skenderija

 

- Srbija mora da se opredeli da prihvati evropsku politiku u odnosu na Rusiju i svaka druga odluka je protiv Srbije - naveo je Đilas i dodao da sankcije Rusiji ne znače da definitivno idemo ka EU jer nedostaje borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, brojni zakoni ....

On smatra da Srbija u ovoj situaciji ne može da bira.

- Svet je doneo odluku na koji način će se boriti protiv rata. Srbija mora da prihvati takvu politiku, a kao deo Evrope mora da objasni zašto sankcije nisu najbolji mehanizam - rekao je Đilas i naglasio da Srbija u ovoj podeli sveta na crno belo mora da bude na pravoj strani.

Kako kaže moramo da vodimo ne samo prevropsku potliku već i prosrpsku kako bi građanima omogućili bolji standard.

- Izazovi pred celom Evropom su ogromni, a pred Srbijom još veći - rekao je on.

Ocenio je da ne postoji razlog da se odugovlači sa formiranjem insitucija, a posebno ne zbog jednog biračkog mesta u Bujanovcu, odnosno u Velikom Trnovcu.

Ðilas je pozvao da se ne čekaju maksimalni rokovi za konstituisanje vlasti i naglasio da bi bilo delotvorno za Srbiju da ne izbgubi celo leto.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".