Reč je o aloji veri!

Foto: Profimedia

 

Aloje vera apsorbuje ugljen-dioksid, ugljen-monksid i formaldehid. JNaučnici tvrde da edna aloja ima efekat kao devet bioloških prečišćivača vazduha u konzervi!

Fikus je biljka koju takođe možete nabaviti pošto je veoma jednostavn za održavanje i ne traži puno svetlosti. Fikus kao i aloja čisti vazduh od formaldehida. Međutim, treba uzeti u obzir da su listovi fikusa  otrovni, te se zbog toga ne preporučuje uzgajanje je u kućamagde borave deca i kućni ljubimaci.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kruna VD

 

 

Bršljan je biljka koju svako treba da ima. Možda vam se čini neverovatno jer je bije glas da je otrovna, ali ona uklanja čak 60 odsto toskina iz vaduha i 58 odsto čestica fekalija u roku od samo šest sati.

Pauk biljka ili zeleni ljiljan  vrši sintezu u uslovima minimalne osvetljenosti.Takođe odlično pročišćava otrove iz vazduha – ugljen-monoksid i benzinformaldehid, stiren.

Jedna biljka efikasno čisti vazduh u 200 kvadratnih metara prostora.

Estragon (zmijska trava) je skoro neuništiva i odlična je za kuću. Veoma je otporna, treba joj malo svetlosti za fotosintezu. Osim što uklanja toksine, dobra je i za spavaću sobu jer u toku noći proizvodi kiseonik.

LJiljani takođe važe za biljke koje perfektno uklanjaju hemijske otrove iz vazduha. Filtriraju formaldehid iz vazduha, kao i trihloretilen.

Prema preporuci NASA, svaka kuća treba da ima između 15 i 18 navedenih biljaka na površini od 500 kvadratnih metara. Tokom raspoređivanja biljaka ne treba preskočiti spavaću sobu.

(Alo)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".