Fabrika se inače nalazi u samom centru Kočevja, pa se posle eksplozije koja se dogodila negde oko 8.45 nad gradom nadvio crni oblak. Vatrogasci su gasili požar ceo dan.

Za četvoro radnika koji nisu na spisku povređenih i evakuisanih, šanse da su preživeli su minimalne. Temperatura na mestima gde su u trenutku eksplozije nalazili nestali radnici je tako visoka da spasioci ne mogu uopšte da priđu. Inače, nastradali radnici nisu zaposleni u fabrici, već su privremeno angažovani.

- Meštani su baš prestrašeni, pogotovo što imaju tako osetljivu industriju tik uz stambene zgrade. Stradali su od eksplozije i mnogi automobili, popucali su i prozori na zgradama u komšiluku - kaže za "Novosti" Metka Babič iz Kočevja. Direktor fabrike Srečko Štefančič nije mogao da objasni što se zapravo dogodilo. Pretpostavlja se da je eksplodirao kotao u fabrici, ali se spominje i mogućnost da je došlo do eksplozije materijala koji je dovezla cisterna, a radi se o sirovini iz koje se radi smola. Ali iz fabrike su poručili da se ništa opasno po zdravlje nije desilo.

LJudima je savetovano da ne izlaze iz kuća, škole nisu radile, odmah su zatvoreni prilazni putevi za Kočevje, a dronovi su preletali iznad ovog područja.

Fabrika "Melamin" radi od 1954. godine i zapošljava oko 200 ljudi. Za bezbednost su uložena velika sredstva, iako je bilo puno prigovora ekologa da centar grada nije primereno mesto za takvu proizvodnju. Fabrika je do sada uspešno poslovala i veliki deo proizvodnje izvozila u evropske zemlje.

(Novosti)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".