- Stoga je, prema pravilima, Srpska pravoslavna crkva imala pravo da dodeli autokefalnost crkvi Severne Makedonije ili da dodeli to pravo Svepravoslavnom saboru - rekao je bugarski arhijerej, istakavši da "Vaseljenska patrijaršija nema više prava, nego bilo koja druga pravoslavna crkva".

Kako je preneo portal "ekklisiaonline.gr", vladika je naglasio da ne zna kako će reagovati Srpska pravoslavna crkva i druge crkve, ali je ocenio da je potez koji je povukla Vaseljenska patrijaršija po pitanju "makedonske crkve" razlog za produbljivanje raskola u pravoslavnom svetu.

Foto: Tanjug/AP

 

Takođe je dodao da je primanje Makedonaca u evharistijsku zajednicu od strane Fanara – korak koji će "doneti više problema pravoslavnoj crkvi". Pored toga, mitropolit Gavrilo smatra da "crkvi Severne Makedonije ne može biti prisvojen naziv Ohridska arhiepiskopija, jer je to istorijski naziv Bugarske pravoslavne crkve od 1018. do 1767. godine", te podseća da je nedavno, 2017. godine, "Sveti sinod crkve Severne Makedonije saopštio da priznaje Bugarsku patrijaršiju kao majku crkvu'".

Vaseljenska patrijaršija saopštila je ranije da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije kao pravoslavnu i da je prima u zajednicu hrišćanskih pravoslavnih crkava.

(Srbija danas)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".