Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjiću u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine. U strahu od danka u krvi, roditelji su ga kao dečaka poslali je u manastir Zavala, gde je njegov stric Serafim bio Iguman. 

Posle nekoliko godina prešao je u trebinjski manastir Tvrdoš, gde je postao paroh  popovpoljski. Nakon što je 1638. u Pećkoj patrijaršiji rukopoložen za mitropolita hercegovačkog, Službovao je širom Hercegovine i Crne Gore.

Život mu je stalno bio u opasnosti od turskih zuluma i agresivnih rimokatoličkih misionara koji su vršili pritisak na pravoslavno stanovništvo.

Nakon što su Turci razorili Tvrdoš, sklanja se u Crnu Goru, gde je izgradio manastir Ostrog. U tom svetilištu proveo je poslednjih 15 godina života.

Umro j 1671. godine. NJegove mošti i njegov grob čuvaju se u Ostrogu već četiri veka. U njihovu moć isceljenja ne veruju samo pravoslavni vernici.

U narodu se učvrstilo verovanje da njegov duh leči bolesne, a tome svedoče i brojne priče. Svako kome je ovaj svetac pomogao, prilikom sledeće posete manastiru Ostrog zapisuje na papir svoju priču, monasi ih sakupljaju, čuvaju i pretvaraju u knjigu.

Veruje se da je spasao novorođenče koje je ispalo iz kolevke sa Ostroške grede (visina oko 900 metara). Beba je nađena živa i zdrava.

Takođe, za vreme Drugog svetskog rata iznad manastira pala je bomba, ali nije eksplodirala.

Pored toga, u manastiru se može čuti i da je nekim grešnicima svetac izmakao ruku, ne dozvolivši da je celivaju.

Svetitelju u čast podignute su i brojne crkve zadužbine. U Beogradu, u crkvi cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu, čuva se omofor Svetog Vasilija.

Slavi se i kao krsna slava.

Narodna verovanja 

Naime, devojke u Bosni su, pre svanuća, bacale su svoju obuću kroz vrata napolje. Ako bi cipela pala u smeru od kuće, to je bio znak da će se udati.

Osim toga, veruje se da se na ovaj praznik nikako ne bi trebalo svađati ni sa kim, posebno sa svojim najmilijima. U suprotnom, cele godina će vam biti baksuzna. Naročito se treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se smatra da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Ako se ikada zaputite na ovo sveto mesto, običaj je da se ponese flaša ulja, koju monasi pri službama osveštavaju i poklanjaju vernicima u malim flašicama, a koje se koriste radi lečenja.

Međutim, najvažnije je da ponesete jedan par vunenih čarapa – priča se da su čarape Svetog Vasilija uvek pocepane, jer noću ustaje i hoda, pa ih monasi svakoga dana menjaju.

Na praznik Svetog Vasilija iskreno se pomolite čudotvorcu – veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena! Takođe, obavezno idite do crkve i zapalite sveću!

(RTS/Stil)

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".