Radmilović je ostavio iza sebe velik broj uloga, kao i legendi i anegdota.LJuba Tadić je 1964. godine odbio ulogu ''kralj Ibija'' da bi je Radmilović prihvatio i sebi obezbedio put slave.  '' Radovan Treći''  koji se odigrao  samo neku deceniju kasnije je dodatno učvrstio i potvrdio kakva je glumačka veličina Zoran. 

Kolega Milan Caci Mihajliović, često je pričao anegdote o svom kolegi i njihovim avanturama tokm stvaranja predstave.

Foto: Printskrin/ Jutjub/ FONTO

 

- Bio je duhovit i brz i ljudi misle da je stalno nešto improvizovao u „Radovanu III“. Nije istina. On se izuzetno ozbiljno pripremao za svaku predstavu. Bio je sjajan partner, što je dragoceno za pozorište - priča Milan Caci Mihailović.

- Poslednjih godina, kada on više nije vozio, pošto smo stanovali 200 metara jedan od drugog, često sam ga vozio posle predstave kući. Kada krenemo, kaže mi: „Hajde da popijemo jedno piće“. Popijemo jedno, ali često se to jedno pretvori u više pića i onda krenemo posle ponoći kući. On je bio potpuno drugi čovek posle predstave i posle neke kapljice -nastavlja glumac.

Foto: Arhiv Novosti

 

Mihailović se rado seća i prepričava  događaja od pre 35 godina.

- Jedne večeri nisam imao auto jer je bio u kvaru. Tada se pojavio Gaga Dragan (Gaga) Nikolić, naš drugar iz kraja, i ponudio se da nas vozi. Ali mi smo se malo duže zadržali uz kapljicu. Kada smo krenuli, Zoran je, znajući da Gaga ne zaključava auto, potrčao, seo na mesto vozača, prekrstio lepo ruke i bacio pogled u daljinu. Ja sam seo na zadnje sedište, a Gaga je i rekao: „Hajde, pomeri se da vozim“. Zoran je samo izustio „Idemo u Klub književnika“. Gaga je tada rekao: „Dobro, odvešću te u Klub književnika, ali pomeri se“. Radmilović ni reč nije rekao, samo je nastavio da gleda u daljinu. Gaga je onda otišao na mesto suvozača, seo, pružio noge ukoso i tako nas odvezao u Klub književnika - završio je glumac sa osmehom priču o svojim drugarima koji više ne dele scenu sa njim i koje je publika zavolela. 

Foto: Printskrin/ Jutjub/ FONTO

 

Ali, to nije sve što su zajedno proživeli Nikolić i Radmilović. 

- Zoran je Prleta, Tihog i Mrkija nazvao "Tri praseta". E onda je na sceni pričao i kako je sreo Prleta na ulici. Kao: 'Zdravo druže Prle a ovaj mu kao rekao – Marš u …' I onda nije znao da li da piše pisma televiziji - ispričao je davne 1993. Dragan Nikolić u emisji “Nivo 23”.

Nikolić je rekao da su mu to prepričali iz bifea Ateljea 212 i da je on rešio da iznenadi Zorana na sledećoj predstavi.

- Svi ostali glumci su znali da ću ja ući na scenu sem njega. U trenutku kada je ponovo spomenuo "Otpisane", ja pokucam na vrata. Uđem privatno obučen i kažem – Druže Radovane mene su poslali sa televizije da se izvinim - prisećao se čuveni Gaga.

Foto: Arhiv Novosti

 

Radmilović je tad samo rekao:

– Prle! - i pao u nesvest.

- Znao sam ja da on sad kad je pao u nesvest smišlja šta će da mi uradi i brže bolje sam zbrisao sa scene. Tako da on kad je ustao rekli mu da je bio Prle a on upitao – A gde sam ja bio? - ispričao je anegdotu tada Dragan Nikolić.

(Blic) 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".