Odrastanje i obrazovanje

Vladimir Divljan rođen je u Beogradu, pohađao je Osmu beogradsku gimnaziju (današnja Treća gimnazija). Zatim je upisao Geološki fakultet u Beogradu. Iako ga nije zanimao taj fakultet, ipak je postao da se školuje, jer nije želeo da služi vojni rok koji je tada bio obavezan u Jugoslaviji. 

Foto: Printskrin/Jutjub!aquariusrecordshr

 

Interesovanje za muziku je pokazao sa deset godina, kada je boravio sa roditeljima na letovanju u Tučepima slušao muzičara Dragu Diklića. Nakon povratka u Beograd, predložio je prijateljima Zdenku Kolaru i Boži Jovanoviću da osnuju bend. Kako je, u jednom intervjuu, Vlada izjavio, nisu imali ni prostor ni instrumente, morali su da improvizuju pa su svoje umetničke dane otpočeli u vešernici, a umesto bubnja, koji im je bio primarni instrument, koristili su kutije od cipela.

- U vešernici nam je bila prostorija za vežbanje, koju smo vremenom popunjavali instrumentima - rekao je Divljan i dodao - tako smo u bendu imali mandolinu, gitaru i oluk, na primer, ili bure, sve u šta može da se udara!- izjavio je Vlada. 

Prvi bend su nazvali "Faraoni", međutim, kada su saznali da taj bend već postoji, promenili su ime u "Holipe".

Na krovu pozorišta ''Dadov'' bila prva svirka

Posle dest  godina od osnivanja "Faraona", tj. od "Holipa", Divljan je osnovao bend "Merlin" kome je kasnije promenio naziv u "Zvuk ulice". Bas je svirao Zdenko Kolar, klavijature Dragan Mitrić, a saksofon Bora Atić , bubanj Kokan Popović. U bendu je Vlada Divljan svirao gitaru i pevao, a prvu svirku održali su na krovu pozorišta "Dadov".

Konačan naziv članovi benda su promenili u ''Idoli'' početkom marta 1980. godine,  a potom je Vlada napisao pesme "Retko te viđam sa devojkama" i "Pomoć, pomoć" koje su objavljene kao poklon aprilskom izdanju časopisa "Vidici". Izdavačka kuća ''Juton'' je objavila njihov singl ''Maljčiki'' koji je u Jugoslaviji ostavio jak utisak i postao popularan. 

Divljan je jednom prilikom izneo jednu zanimljivost.

- Ono što je zanimljivo je da su, pored mene, svi momci iz mojih bendova bili jedinci - rekao je on svojevremeno.

Samostalna karijera

Posle raspada benda, Divljan je otputovao u Ameriku gde je proveo nekoliko meseci. Prvi zvanični solo album pod nazivom "Tajni život A.P. Šandorova" je snimio 1988. godine. Ploča se sastojala iz pesama "Neću ništa da znam", "Više nisam tu", kao i  nekoliko instrumentala i semplova.

Vlada Divljan je dobio priliku da komponuje muziku za serije, filmove i televizijske emisije. Za potrebe serije "Čovek u beloj jakni" obradio je nekoliko pesama benda Bitlsi sa tzv. "Belog albuma". Posle toga je napisao muziku za TV emisiju "Podijum, te čuvenu omnibus komediju "Kako je propao rokenrol". Divljan je autor pesama Hasanaginica rep", "Montažni kompjuter", "LJubavna tema Japan", "Skalpeli", "LJubavna tema", ""Skalpeli žive". Iz Divljanovih izjava, možemo zaključiti da je ubrzo postignuta saradnja sa frontmenom ''Električnog orgazma'' Srđanom Gojkovićem Giletom na pozorišnom komadu "Rokenrol za decu",kao i ''Rokenrol bukvar" dečijem programu "Fazoni i fore" koji je vodio čuveni pesnik LJubivoje Ršumović.

- Početkom '89. radio sam s Giletom, prvo kao gost na njegovoj ploči, a onda smo pokrenuli rokenrol za decu o snimili dve ploče "Rokenrol za decu" i "Rokenrol bukvar" - pričao je Divljan govoreći o saradnji s Giletom iz Električnog orgazma.

 Vlada se polovinom 1991. godine u Australiju. Radio je razne poslove, ali je svirao sa lokalnim bendovima. Sarađivao je sa čuvenom muzičarkom Maks Šaram (Leanna Maree „Max" Sharam): Takođe je dobio posao na lokalnoj srpskoj radio stanici.

Krajem 1995. i početkom 1996. godine Vlada se nakratko se vratio u Jugoslaviju, okupio stare prijatelje, Aleksandra Šandorova, Srđana Gileta Gojkovića, Zdenka Kolara, Borisa Bunjca i Marka Milivojevića u bend kome su dali ime "Old Stars".

Privatni život - dva braka iza sebe

Frontmen se 1991.godine preselio u Australiju sa tadašnjom devojkom Rut. UVrlo brzo su se venčali, a razveli su se 1997. godine. Divljan se vratio u Beograd, gde se venčao sa Dinom Đurović kojoj je posvetio mnoge svoje pesme.Sa Dinom je 1999. godine dobio sina Stefana . Pred početak bombardovanja, sa suprugom i sinom se odselio u Beč u nadi da će se što pre vratiti u Srbiju.   Uzimajući u obzir situaciju, Vklada je ostao u Beču sa suprugom Dinom i sinovima Stefanom i Pavlom. 

Zvanično su mediji 2014. godine objavili da se Vlada Divljan . povlači sa muzičke scene zbog bolesti.Bolest je broo napredovala, te je 4. marta marta 2015. godine preminuo je od retkog oblika raka slepog creva i upale trbušne maramice.

Divljan je dugo godina bolovao od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Srpski scenarista, reditelj i producent Mladen Matičević mu je posvetio film "Nebeska tema" koji je dobio nagradu "Vlada Divljan" 2019. godine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".