Nakon završetka sastanka, Fon der Lajen je navela da postoji progres, ali da neka pitanja i dalje treba razmatrati sa Orbanom.

- Napredovali smo, no još ima posla - rekla je ona.

Foto: Tviter printskrin/Ursula fon der Lejen

 

 

Ukoliko se Mađarska odluči da pruži podršku šestom paketu evropskih sankcija Moskvi, zauzvrat će tražiti garancije oko obezbeđivanja drugog izvora energenata.

Nedavno je jedan evropski diplomata za Frans pres objasnio kako bi Mađarskoj za sigurno snabdevanja bio neophadan novi naftovod koji bi ih povezao sa Hrvatskom, a koja ima izlaz na more.

Orban je zatražio garancije da će se Zagreb angažovati u realizaciji izgradnje te infrastukrture, odnosno pomoć u vidu dodatnih evropskih sredstava.

Mađarski premijer nije najzadovoljniji zbog toga što se u ovom projektu u velikoj meri mora osloniti na Hrvatsku, a njegova izjava prethodne nedelje upravo i opravdava tu frustraciju, piše Indeh.hr.

- Oni koji imaju more i luke, mogu doneti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku - naveo je Orban u radijskom intervjuu, aludirajući na hrvatsku obalu koja je nekada pripadala Austrougarskoj.

Foto: Tanjug/ AP

 

 

Da bi se usvojio paket sankcija, svih 27 članica ih mora prihvatiti. U predlogu su istaknuta i određena izuzeća, međtuim, ona za Slovačku i Mađarsku nisu dovoljna.

Mađarska se najviše opire uvođenju paketa sankcija Rusiji i evropskom embargu na rusku naftu, te je, shodno tome, ranije zatražila odlaganje za sebe na pet godina.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto napominje da njegova zemlja ne može prihvatiti predlog oko sankcije EU, dok se njeni strahovi ne reše, a Orban je nedavno i izjavio kako bi potencijalna saglanost oko toga predstavljala "atomsku bombu za Mađarsku".

- Uništio bi naše stabilno energetsko snabdevanje - smatra Orban.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".