Navodi da ulazimo u turistički period, kao i da će naši državljani putovati, ali i da će stranci dolaziti u Srbiju i da će sigurno doći do cirkulacije virusa i da treba biti oprezan. Ukazao je da nije tačno da nemamo protivepidemijske mere, već su one svedene na snažnu preporuku.

Predrag Kon ističe da su prošli praznici i da su juče registrovane nešto veće epidemijske brojke u odnosu na 2. maj.

- Ali je procenat pozitivnih niži, što je svakako dobro. Dobro su prošli ovi praznici, stabilna je epidemiološka situacija - dodao je Kon.

Ukazao je da nije tačno da nemamo protivepidemijske mere, već su one svedene na snažnu preporuku.

- Treba razlikovati da li je nešto potpuno ukinuto ili nije. Obavezno je još nošenje maski u zdravstvenim ustanovama. To pravi probleme sa pacijentima u nekim zdravstvenim ustanovima koji uporno neće da stave masku kada ulaze - kaže Kon.

Foto: Z. Knežević

 

 

Navodi da ulazimo u turistički period, kao i da će naši državljani putovati, ali i stranci će dolaziti u Srbiju.

- Gde će sasvim sigurno doći do cirkulacije, ali cirkulacija virusa u tom nekom letnjem periodu ranije se mislilo da je gotovo nemoguće da se uzdigne taj talas, ali iskustvo nam je pokazalo i prvi put i drugi put da ima sezonski karakter, ali da on nije tako vidljiv - naglašava Kon.

Kaže da je pristup u Kini ekstreman i prema njegovom mišljenju potpuno neprimenjiv u našim uslovima, kao i da oni i dalje imaju potpuno karantinskog tipa zatvaranje.

Navodi da se postavlja pitanje koliko je to neophodno, jer je sve jasnije da omikron vrlo brzo mutira, kao i da se već u pet podvarijati pojavljuje.

- Svi oni mogu da preskoče imunitet što je jako zanimljivo – i imunitet od preležane bolesti i od vakcine. Od vakcine se ne može dobiti ona efektivnost kakva je bila na početku, pa ako pratite ove podvarijate vakcina je imala manju efektivnost kod svake sledeće - dodaje Kon.

Naglašava da očekuju da će sa novim vakcinama koje se budu pred jesen pojavile da bude odgovarajuća preporuka za vakcinaciju.

Foto: Arhiva

 

 

Pojasnio je da se četvrta doza sada preporučuje starijama od 60 godina, ali i imunokompromitovanima – onima koji primaju neku terapiju ili su dijabetičari, na hemodijalizi, kao i onkološki pacijenti.

- Najverovatnije će se vakcina nekako promeniti, za sada nemamo jasne signale da je to baš na vidiku. Očekuje se na jesen - dodaje Kon.

Ukazao je da se ne može očekivati od SZO da odjavi pandemiju, jer postoje delovi sveta u kojima je ozbiljna epidemijska situacija, dok je u drugim delovima mirnije.

- Mi se sada nalazimo u situaciji kada najsnažnije treba preporučivati vakcinaciju, jer još uvek imamo polovinu stanovništva nevakcinisano, u gradovima je mnogo bolje nego u ruralnim sredinama - kaže Kon.

Smatra da će korona virus još godinama da bude "morija čovečanstva", ali ne u onom stepenu kako je do sada bilo.

- Mi ćemo imati problema sa korona virusom - zaključio je Kon i dodao da ćemo videti da li će se vakcina godišnje primati kao sezonska.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".