Prizor koji su Sovjeti zatekli u gradu bio je jeziv - Berlin je bio u ruševinama nakon nedelja bombardovanja, vladala je glad, nije bilo prevoza, kanalizacije, struja je bila u prekidu… Od četiri miliona stanovnika koliko je Berlin imao pre rata ostalo ih je upola manje, a od tog broja čak milion su bili beskućnici. 

Ipak, bilo je primetno i nešto drugo… Onovremeni zapisi kažu da je Sovjete naročito razbesnela činjenica što se videlo da je, i pored svih razaranja i uništenja, Berlin donedavno bio jako bogat grad. 

Staljinova propaganda je Nemce dugi niz godina prikazivala kao siromašne, neobrazovane i nazadne ljude koji umiru od gladi. Ono što su zatekli jeste odgovaralo toj slici, ali su se jasno videli i tragovi donedavnog bogatstva i prosperiteta.

Foto: Vikipedija

 

Činjenica da je sva ta moć stečena na leđima nemoćnih i krvlju porobljenih naroda, vojnike je dovodila do ludila. Gnevni zbog zločina koje su nacisti počinili nad milinima civila ne samo u njihovoj domovini već i širom Evrope, sovjetski vojnici su se, prvih dana tokom zauzimanja Berlina, ponašali kao banda. Zabeleženo je mnogo ubistava, pljački, silovanja… 

Snimljen oko dva meseca nakon pada Berlina, ovaj redak video zapis u boji pokazuje kako je prestonica Nemačke izgledala u julu 1945. godine, kao i posledice koje je grad pretrpeo zbog Drugog svetskog rata. Snimak je sve do 2015. bio nepoznat.

(Istorijski zabavnik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".