Gradonačelnik je u svoje ime i u ime grada građanima Srbije čestitao 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i istakao da su naši slavni preci uvek bili na strani pravde i istine.

"Naš narod kome pripadamo je uvek birao ispravnu stranu i za to često plaćao veoma skupu cenu. U skladu sa tim mi smo dužni da razumemo i poštujemo njihovu žrtvu da čuvamo našu istoriju i tradiciju, ali i da istovremeno razumemo okolnosti koje nas okružuju u sadašnjem vremenu i da prepoznamo ono što će se dešavati u budućem periodu", istakao je Vučević.

Foto:Tanjug/Nenad Mihajlović

 

On je dodao da je Srbija zauzela vrlo važno mesto u odbrani slobode i da je srpski narod platio strahovitu cenu.

"Ne smemo da zaboravimo da su postojale i savezničke strane pre svega Crvena armija i da ne prećutimo zato što se stidimo, ili da se nekom ne zamerimo u kontekstu ukrajinske krize. Sloboda je u ove prostore stigla uz pomoć Crvene armije, to je istorisjka činjenica kao što su i ostale savezničke vojske pomagale", rekao je Vučević.

On je dodao da klanjajući se senima onih koji su dali svoje živote mora da se sačuva mir i stabilnost u regionu i pre svega da se Srbija ne meša u ono što se dešava između velikih svetskih sila.

Foto:Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Predstavnici SUBNORA podsetili su da je Evropa u Drugom svetskom ratu izgubila pedeset miliona vojnika.

"Mi potomci boraca svake godine obeležavamo ovaj značajan datum. Čuvaćemo tekovine NOB-a i borićemo se da očuvamo mir i da se zlo više nikada ne ponovi. Fašizam više ne sme da postoji", poručio je Milovan Vujić predstavnik SUBNOR-a Novog Sada.

U Novom Sadu se danas paralelno brojnim manifestacijama obeležavaju i Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope. Premijerka Ana Brnabić prisustvovaće zvaničnom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Gradskoj kući Novog Sada. Prijem priređuju šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i gradonačelnik Novog Sada.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".