Južnokorejski predsednik Mun Jae-in odlučio je da zabrani praksu jedenja psećeg mesa u zemlji jer ova tradicija postaje međunarodna sramota, saopšteno je iz predsednikove kancelarije.

Pseće meso je jedan od sastojaka južnokorejske kuhinje i procenjuje se da se godišnje pojede oko milion pasa. Konzumacija ovog mesa počela je da opada kako su Južnokoreanci počeli da pse drže kao ljubimce, a ne kao stoku za klanje.

Praksa je postala i tabu među mlađim generacijama a pritisak aktivista za prava životinja se pojačao.

"Zar nije došlo vreme da se razmotri zabrana konzumiranja psećeg mesa", pitao je Mun premijera Kim Bu-kima tokom današnjeg sastanka, prenosi AFP.

Južnokorejska industrija kućnih ljubimaca je u porastu, a sve više ljudi drži pse kao kućne ljubimce. Jedan od njih je i predsednik koji je poznat kao veliki ljubitelj pasa i ima nekoliko u rezidenciji, uključujući jednog koga je spasao kada mu je počeo mandat.

Mun je u predizbornoj kampanji obećao da će usvojiti Torija i pas je postao prvi "spašeni" pas koji je ušao u Plavu kuću.

Foto: Profimedia

 

 

Mun je predložio zabranu konzumiranja psećeg mesa nakon što je čuo plan poboljšanja zbrinjavanja napuštenih pasa u zemlji, rekla je njegova portparolka.

Zakon o zaštiti životinja u Južnoj Koreji mahom se odnosi na sprečavanje surovog ubijanja pasa i mačaka ali ne i na zabranu jedenja njihovog mesa.

Uoči Olimpijade u Pjeongčangu 2018. godine, vlasti su zatvorile farme pasa i restorane koji služe ove "specijalitete" kako bi izbegli zgražavanje međunarodne javnosti.

(Kurir)