Naime, Košarkaški savez Hrvatske je na nedavno održanoj sednici izneo predlog da tamošnji klubovi napuste Jadransku ligu i priključe se drugom regionalnom takmičenju.

Hrvati razmišljaju o Alpe Adria Kupu koji okuplja klubove Centralne Evrope, tačnije iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Alpe Adria Cup funkcioniše pod ingerencijom FIBA.

Ukoliko se desi da hrvatski klubovi istupe iz ABA lige, to bi gotovo sigurno zatvorilo vrata Evroligi i takmičenjima pod rukovodstvom te organizacije, a sve bi bilo usmereno ka potpunom okretanju FIBA Ligi šampiona, FIBA Evropa kupu i pomenutom Alpe Adria kupu.

Na klubove iz našeg komšiluka se vrši pritisak da izađu iz ABA lige, a na sednici je iznet detaljan plan pod kojim bi uslovima i na koji način mogli da pređu pod okrilje u drugih takmičenja, a sve sa ciljem razvoja hrvatskih košarkaša što bi za cilj imalo promociju novih reprezentativaca Hrvatske.

HKS je od klubova tražio da odluku donesu do 13. maja, ostaje da se vidi ko će doneti koju odluku, a kako se "šuška", Split je trenutno najbliži odluci da izađe, dok su Zadar i Cibona protiv. 

(Srbija Danas)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".