"Šališ se? Vladimir Putin je pokušao da me pozove, a ti me nisi spojio? Šta si dođavola mislio?", rekao je bivši američki predsednik Donald Tramp svom savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu tokom njegovog prvog službenog sastanka sa stranim liderom, piše Piter Bergen u svojoj knjizi "Tramp i njegov general: cena haosa".

"Pa, gospodine, imate mnogo poziva, pokušavamo da odredimo s kim razgovarate - kazao mu je Flin. "Kakvo je ovo s*anje? Kako je moguće da me Putin zove, a vi me ne spojite?", uzvratio mu je Tramp. Kremlj je kasnije odgovorio kako nije moguće propustiti poziv koji je unapred dogovoren.

Nema iznenadnih poziva

Incident s Trampom i Flinom ne izgleda baš uverljivo, ako uzmemo u obzir kako su tačno organizovani ovi telefonski pozivi na državnom nivou. Ne možete jednostavno pozvati broj kabineta ruskog predsednika i nadati se da će se on javiti da popričate, čak i ako ste s njim u odličnim odnosima. Jednako je malo verojatno da bi strani lider podigao telefon i čuo Putinov glas na drugom kraju, piše "24sata" pozivajući se na članak portala "Raša Bijond".

"Obično se predlog održavanja telefonskog razgovora prenosi diplomatskim kanalima, preko Ministarstva spoljnih poslova ili njegovog stranog predstavnika", objasnio je Vladimir Ševčenko koji je deset godina vodio protokolarno odeljenje Kremlja. Direktan i neplanirani poziv je privilegija koji uživaju ljudi na koje možete računati, a oni se mogu izbrojati na prste jedne ruke (kao što je ministar obrane), koji poseduju starinski telefon s brojčanikom za specijalne komunikacije, poput onog koji ima ruski predsednik Vladimir Putin u svojoj kancelariji I to je samo vrh ledenog brega telefonske diplomatije.

Foto: AP/Mikhail Klimentyev

 

 

Kada predlažu telefonski poziv, timovi s obe strane odlučuju o vremenu poziva i, ono najvažnije, o temi. To uključuje grubu listu pitanja. Ministarstvo spoljnih poslova zatim provode probni "razgovor" o tome kako će teći diskusija. Sam poziv nikada nije privatan. Protokol zahteva prisustvo prevodioca.

"Danas skoro svako govori još neki jezik pored maternjeg: Angela Merkel govori i razume ruski, Putin tečno govori nemački i adekvatno razume engleski. Međutim, jedno je pričati s nekim u parku, a drugo kada vodite ozbiljan razgovor preko telefona. Mnogo zavisi od preciznosti: loše odabran izraz ili dvosmislenost mogu prouzrokovati strašne posledice", kazao je Ševčenko.

Ni jedan razgovor nije privatan

Prevodioci razgovor slušaju preko slušalica i sukcesivno prevode, rečenicu po rečenicu. Manje su šanse da tako naprave grešku ili iskrive značenje - kazao je drugi izvor iz administracije predsednika.

Bivši predsednik Petro Porošenko jednom je u 2018. godini pokušao nazvati Kremlj nakon incidenta u Kerč Strejtu. "Nazvao sam Putina da ga pitam šta se događa, a on mi nije odgovorio", rekao je bivši ukrajinski lider. To ne znači da je Porošenko pokušao da pozove Kremlj, a da mu se niko nije javljao ili da ga je jednostavno ignorisao.

Nemati uspeha, u diplomatskom smislu, znači da je neko ljubazno odbio razgovor. Razlozi su brojni, od prenatrpanog rasporeda do nemogućnosti da se dođe do lidera. Ponekad uopšte ne postoji razlog. Čest je i onaj politički razlog - 'nedostupna' strana jednostavno ne vidi mogućnost za plodnu diskusiju u tom trenutku.

Putin i internet

Putin ne koristi pametne telefone i retko ide na internet. Rusi su donedavno bili nesigurni zna li Putin, na primer, za Jutjub. Tek je 2015. godine javno izjavio da koristi internet.

Kada je 2017. godine Vikiliks objavio najveće curenje dokumenata CIA-e o alatima za hakovanje i nadzor, sadržao je pet tajnih servera za prisluškivanje kodnog imena PoketPutin. Barem hipotetički, mogli bi da prate uređaje koje koristi ruski predsednik, kao što su kompjuteri ili telefoni (ako ih ima).

Foto: AP

 

Odgovor Kremlja je bio jednostavan: "Razmotrićemo to", dodajući da Vašington nije krio da je prisluškivao ruske vlasti. Ali da bi strani špijuni došli do Putina, morate se vrlo, veoma približiti. "Posedovanje pametnog telefona je dobrovoljni egzibicionizam i potpuna transparentnost. Kada uzmete u ruke pametni telefon, svesno označite kvadratić́ koji kaže da sve bude javno", rekao je ne tako davno portparol predsednika Dmitri Peskov.

Po njegovom mišljenju, čini se, predsednik ne bi trebalo da ima pametni telefon, "pogotovo u zemlji poput Rusije". Novinari skoro svake godine prigovaraju Peskovu s pitanjem o pametnom telefonu. Odgovor je uvek isti. Putin je manje metaforičan na ovu temu, piše Raša Bijond. "Da imam mobilni telefon, nikada ne bi prestao da zvoni. Čak ni kod kuće ne dižem slušalicu", izjavio je 2005. na početku svog drugog mandata, od kada se gotovo ništa nije promenilo. Osim što je možda sada još teže kontaktirati s njim.

Žuti telefon s brojčanikom na Putinovom stolu

Jedno pravilo nema izuzetka - Putin o temama od nacionalnog značaja govori samo preko vladine linije. To je onaj stari, žuti telefon koji mu stoji na stolu u kancelariji. Ne može se hakovati jer je glasovni signal digitalizovan i kodiran složenim kriptografskim ključem, a za njegovo dešifriranje je potrebno 18 meseci. Čak i tada hakovanje je besmisleno jer se tokom razgovora ključ menja više puta u nasumičnim intervalima. Sve su to sredili ruski stručnjaci za bezbednost.

Foto: AP

 

Stručnjaci za bezbednosnu komunikaciju ruskog predsednika teže bezbednosti koja se može slomiti samo kršenjem zakona fizike. U 2015. godini, oko 230 miliona rubalja javnog novca izdvojeno je za razvoj sigurne kvantne komunikacijske linije i druge kvantne projekte. A tehnologija je već tu. Informacije u takvom sistemu se prenose preko fotona, a da bi se otkrili potrebno je promeniti njihovo stanje. Prirodni zakoni nalažu da se to ne može učiniti, a da se tako nešto ne primeti.

Kako nazvati Putina?

A kako se stupa onda sa Putinom u razgovor telefonom? Zahtev za telefonski poziv ide prvo diplomatskim kanalima Ministarstva spoljnih poslova ili predsedničke administracije. Samo nekolicina odabranih (oni sa istim specijalnim žutim telefonom, kao što je ministar odbrane) mogu da ga pozovu manje-više direktno. No, poziv uvek prvo primi sekretarica ili drugi pomoćnik.

S druge strane, Putin može da pozove (preko bezbednosne veze, naravno) gde god poželi. Na inostranim putovanjima ga često prati avion pun komunikacijske opreme. Čak i kada je razgovarao sa teško bolesnim dečakom čiji je san bio da vidi unutrašnjost Putinovog aviona, predsednik je koristio šifrovanu liniju. Na njegovom stolu je i razvodna tablica sa dugmićima na kojima se nalaze prezimena njegovih podređenih, pre svega ministara i guvernera.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".