Hramovna gora zatvorena je za Jevreje 21. aprila do kraja Ramazana, kao deo višegodišnje politike zabrane onima koji nisu muslimani da uđu u kompleks tokom poslednjih dana muslimanskog svetog meseca.

Nemuslimanima je od danas ujutru ponovo bilo dozvoljeno da se vrate na Hramovnu goru, prenosi "Tajms ov Izrael".

Ovogodišnje zatvaranje usledilo je nakon nekoliko dana sukoba na Hramovnoj gori koji su počeli ujutro 15. aprila, kada su se poklopile molitve petkom za Ramazan, Pashu i Veliki petak.

Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

 

Na video snimku sa mesta incidenta mogu se videti Palestinci kako uzvikuju na arapskom jeziku dok su jevrejski posetioci prolazili, "Bog je veliki" i "duhom, krvlju, otkupićemo Al-Aksu".

Kako navodi "Tajms of Izrael" sukob između Palestinaca i policajaca izbio je ubrzo kasnije, kada je policija rekla da su desetine izgrednika počele da viču, bacaju kamenje i druge predmete na policajce, koji su odgovorili sredstvima za razbijanje protesta.

Prema navodima policije, jedan broj Palestinaca je ušao u džamiju Al-Aksa dok su ih policajci gurali, od kojih je jedan povređen u sukobima.

"Po svom nedavnom običaju, počeli su sa neredima i bacali su predmete iznutra, na taj način su naneli štetu džamiji i oskrnavili je", navodi se u saopštenju policije.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".