Šniclerova tragikomedija "Široka zemlja", objavljena je 1911. godine u Berlinu, a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču.

Osnovna tema komada je kriza braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti.

Prvi put na sceni zaigrao je i sin Dragana Bjelogrlića, Aleksej Bjelogrlić, koji je ujedno postao i stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

Mladi glumac tumačio je lik Otoa, a prema reakcijama ljudi iz publike, odlično se snašao.

Premijeru predstave ispratile su mnogobrojne javne ličnosti, a među njima su se našle i Maja i Mia Bjelogrlić, žena i ćerka Dragana Bjelogrlića, koje su plenile svojom lepotm.

Foto: ATA images

 

One su iz publike gromoglasnim aplauzom bodrile Alekseja koji je stao rame uz rame sa dobro poznatim glumcima.

"Široku zemlju" su večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu oživeli pored Alekseja koji je debitovao, i glumci Vojin Ćetković, Marija Vicković, Svetlana Bojković, Irfan Mensur, Petar Benčina, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Srđan Timarov i Tamara Šustić.

Foto: ATA images

 

 

Komad govori o tome kako izgleda dekadencija uoči Prvog svetskog rata, slična situaciji pred kojom se danas ponovo nalazimo - egoizam i usmerenost na same sebe i svoje potrebe, dovešće do smaka sveta...

Reditelj je Marko Manojlović, scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Lana Cvijanović i Marija Marković Milojev, a kompozitor je Vladimir Pejković.

Neke od ličnosti koje su upriličile ovaj događaj su i Ivica Dačić, Voja Brajović, Vesna Čipčić, Dragana Mićalović, Tamara Dragičević i mnogi drugi.

Foto galerija: