Većina dama poseže za mnogobrojnim preparatima za negu kose, a nije ni svesna da se rešenje nalazi i u pravilnoj ishrani.

Foto: Profimedia

 

- Na kvalitet kose utiču mnogi faktori, na primer životne navike, ishrana ali i genetika. Koliko je bitna spoljna nega, toliko je bitno i ona nega koja dolazi iznutra, tačnije ono što jedemo - kaže nutricionistkinja Jovana Vučelić i otkriva koje namirnice (i zašto) treba uvrstiti u ishranu, ukoliko želimo lepu kosu:

Piletina

Naša kosa sadrži protein - keratin, a on se u određenoj meri sastoji od cisteina. Cistein daje kosi strukturu i jača je, pa se zato preporučuju namirnice koje ga sadrže, kao što je i piletina.

Foto: Profimedia

 

Riba

Osim što je dobra za kosu, konzumacija ribe je generalno dobra za naš organizam. Omega-3 masne kiseline su veoma važne za naše telo, tako da je dobro uvrstiti masne ribe poput lososa, skuše, pastrmke, sardine...

Bobičasto voće

Antioksidansi štite kosu od oštećenja, pa tako voće poput maline, ribizle, borovnice, jagode i kupine, utiču na popravljanje njenog kvaliteta.

Foto: Katarina Mihajlović

 

Orašasti plodovi

Već smo rekli da su zdrave masti neophodne za naš organizam (i kosu), a pored ribe, zdravih masti ima i u orašastim plodovima, pogotovo bademima i orasima.

Šargarepa

Obiluje vitaminima koji su značajni za kosu, a to su A, K, C, B6, B1, B3. Osim toga, sadrži i minerale poput kalijuma i fosfora, koji su dobri ne samo za kosu, već i za kožu i nokte.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".