Na dan zaljubljenih, 14. februara te 1982., Karaburma je dočekala jesenjeg viceprvaka, Dinamo. Osmoplasirani OFK Beograd odoleo je favoritu iz Zagreba i osvojio dragocen bod u utakmici koja se završila rezultatom 0:0, na taj način napravivši uslugu i Crvenoj zvezdi. Već u prvom kolu prolećnog dela šampionata zaustavljen je direktni konkurent titulu prvaka Jugoslavije. Tada, poslo mršavog boda sa "romantičarima" niko se nije nadao seriji pobeda Dinama, koja će uslediti.

- Bilo je to najlepše razdoblje moje karijere, hrvatski pokret. I danas se sećam kako su moji Slavonci, Osječani, Vinkovčani, Brođani... hrlili u Maksimir, osećao sam se kao hrvatski sportski vitez. I kada sam izašao na igralište, spontano sam uvek stisnuo šaku, uz poruku: "J***ćemo im majku!" - prisetio se Blažević za Jutarnji.hr.

Foto: N. Paraušić

 

 

Posle 0:0 na Karaburmi, Dinamo je pobedio Zvezdu na Maksimiru rezultatom 3:0.

- Dan uoči utakmice bila je Dinamova skupština, a na njoj, kao gosti, Zvezdina delegacija, DŽajić, Vladimir Cvetković i ostali... Ja im se obratim i kažem: "Hvala što ste došli, dragi ste nam gosti. Znate, u nogometu samo budale prognoziraju, a ovo će biti izuzetak – sutra vam ni Bog neće pomoći!" Bio sam tako uveren da ćemo ih pregaziti. I mi vodimo 3:0 na poluvremenu, a ja ulazim u svlačionicu i, u strahu od opuštanja, zagrmim: "Ne date li im još tri komada, izdali ste me!" 

Ćiro je otkrio i da te 1982. nije zaradio ni dinara iako je sa Dinamom napravio čudo.

Foto: N. Paraušić

 

 

- Kad sam dolazio, predsednik je bio Ročić. Nisam imao ugovor, a tražio sam 100.000 maraka za titulu prvaka, na što on nije pristao. O.K., onda smo dogovorili mesečnu platu od 3.000 nemačkih maraka, što opet nisam dobijao, čak četiri meseca. I kako je svako u klubu imao uvid u platne liste, tadašnji sekretar partijske ćelije za Dinamo, Mirko Bazić, bio je šokiran kad je vidio da treba da dobijem 12.000 maraka. Mislio je da je to moja mesečna plata pa je išao da cinkari u komitet. Nastao je haos, a samo zato što meni nisu davali platu...

Legendarni trener kaže da nije bio miljenik partije.

- Da se Šajbera pitalo, završio bih u zatvoru! Čuo sam jednom kako je za mene kazao: "Ćiro je ustaški gad! Mi ćemo zbog njega morati tenkove na ulicu da pošaljemo" - priseća se Ćiro, i dodaje da je u Beogradu reakcija na njegovu šampionsku titulu bila drugačija.

- Ma, u Beogradu su me obožavali, Miljanić i Bulatović veselili su se svakoj mojoj pobjedi, jer im je bio pun k...c Zagrepčanaca koji su svoju nesposobnost kamuflirali navodnom beogradskom kuhinjom, koja je navodno radila za Crvenu zvezdu i Partizan. I ne samo ljudi iz vodstva Saveza, volela me i većina beogradskih novinara, tamo je uvek nastajao šou kad sam se ja pojavio - naveo je Ćiro u ispovesti za Jutarnji.hr.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".