Kako bend nije imao bas-gitaristu, Rajko je ponekad svirao i bas-gitaru. Godine 1974. se priključuje bendu MBG i sa njima svira samo tri koncerta. Krajem 1975. se seli u Beograd da bi 1976. godine sa bivšim članom MBG-a Borivojem Kneževićem osnovao bend MBG 2. Kojić kasnije upoznaje Momčila Bajagića Bajagu i sa njim osniva bend Glogov Kolac koji je nastupio samo jednom u selu Uljma. Nakon raspada tog benda, na poziv Miše Aleksića, Rajko se priključuje bendu SOS.

Foto: Jutjub printskrin/ PDV Rockovnik

 

- Rajko je bio jedan divan momak koji me je puno naučio o gitari, o žicama, o tonu, o načinu svirke. Kada sam došao prve godine u Čorbu, iako smo bili dobri prijatelji pre toga, bio je vrlo strog prema meni i prema Vicku jer smo bili mlađi, takođe, jer je i on bio mnogo bolji muzičar i u svakom slučaju hvala mu za to - ijazvio je Bajaga jednom prilikom.

Godine 1978. Kojić, Aleksić i Vicko Milatović iz SOS-a, zajedno sa Borom Đorđevićem iz sastava Rani Mraz osnivaju bend Riblja čorba. Ova postava benda je postigla ogroman uspeh već sa prvim singlom Lutka sa naslovne strane/On i njegov BMW, te su ih pojedini kritičari upoređivali sa tada već veoma popularnim sarajevskim bendom Bijelo dugme. Bora Đorđević je zaključio da je potrebna još jedna gitara da učvrsti zvuk benda i time zaustavi bilo kakva poređenja sa Bijelim Dugmetom. Tada se, na preporuku Rajka Kojića, bendu pridružuje i Momčilo Bajagić Bajaga. Rajko Kojić je sa Ribljom čorbom do napuštanja benda leta 1984. godine snimio 5 studijskih albuma i živi album. Kako je objavljeno u emisiji Rockovnik, gitarski solo Rajka Kojića u pesmi Kad hodaš se smatra jednim od najlepših u Jugoslovenskoj rok muzici.

Foto: Jutjub printskrin/ PDV Rockovnik

 

- On je bio jedini pravi talenat među nama. Stvarno je svirao dobro, imao je specifičan ton imao je svoj stil i svoju harizmu - dodao je Vicko, legendarni bubnjar Riblje Čorbe. 

Foto: Jutjub printskrin/ PDV Rockovnik

 

- Bora je rekao Rajku da ne može više da svira u bendu jer je navučen na "dop". To je jedina istina koja postoji. Rekao mu je da se očisti i skine sa dopa, i sviraćeš u bendu. Dok god si navučen na drogu ne možeš da sviraš u bendu. Zašto? Zato što je Rajko u onoj fazi bio nepodnošljiv za svirku. Mislim, čovek zaspe na bini, ne dođe na svirku, siđe sa pola koncerta i ne vrati se na binu... - prokomentarisao je Miša Aleksić.

Foto: Milutin Labudović

 

- Rajko je bio divan čovek koji je u svemu preterivao. Bio je naivna dobričina - izjavio je Bora Đorćević.

Po svedočenju svojih kolega Rajka je u svet narkomanije "uvukla" njegova tadašnja velika ljubav čiji raskid nije mogao da preboli. Rajko Kojić je umro u Beogradu, 11. aprila 1997. godine a sahranjen je u rodnom selu Jarkovcu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".