O upotrebi i efikasnosti dronova ne treba trošiti reči. Ne samo da obavljaju izviđačke zadatke, već sa hiruškom preciznošću izvode direktne udare na opremu i ljudstvo.

Bespilotne letelice se svakodnevno koriste i tokom krize u Ukrajini. Obe strane raspolažu sofisticiranim arsenalom, a vesti o njihovim akcijama prenose domaći i svetski mediji.

Pored izviđačkih, Ukrajinci koristi i kamikaza dronove Switchblade, a uskoro bi trebalo da dobiju misteriozne Phoenix Ghost letelice.

Foto:Jutjub printskrin/defenseupdate

 

 

Ne treba zaboraviti ni Punishera domaće proizvodnje, a čitav arsenal je na raspolaganju elitnoj jedinici Aerorozvidka, o kojoj možete OVDE pročitati.

Šta je sa Rusima? I oni godinama razvijaju kamikaze, a među najpoznatijima su Lancet i KUB-BLA, kompanije ZALA Aero (deo koncerna “Kalašnjikov”).

Nečujna u letu


Pomenuti KUB-BLA je predstavljen februara 2019. u Abu Dabiju, a dizajniran je za uništavanje meta na zemlji.

– Bespilotna letelica isporučuje tovar na zadate koordinate. One se unose ručno, ili pomoću fotografije koju skenira sistem za navođenje – saopštio je proizvođač.

Letelica je jednostavna za korišćenje i malih dimenzija. Može da ponese do tri kilograma eksploziva, a pokreće je elektromotor. Tokom leta je maltene bešumna.

Baterije omogućavaju autonomiju do 30 minuta, uz maksimalnu brzinu 130 km/h, prenosi specijalizovani portal National Interest.

Foto:Jutjub printskrin/defenseupdate

 

 

Okhotnik u akciji


Ruske snage su koristile KUB-BLA u Siriji za napade na terorističke položaje, prenosi Sputnik News.

Ruskih informacija o akcijama u Ukrajini nema, dok zapadni mediji prenose tvrdnje druge strane da je nekoliko primeraka oboreno, uključujući područje Luganska i Kijeva.

Zanimljivo da je “Kalašnjikov” predstavio ovu letelicu samo nekoliko nedelja posle premijere jurišnog drona S-70 Okhotnik, koji su razvili inženjeri korporacija MiG i Sukhoi.

Podsećamo, reč je o sofisticiranom programu “Loyal Wingman”

(Objektiv)