Na pitanje novinara američke televizijske mreže Si-Bi-Es, da bude precizan - da li bi Erdogan voleo da 900 američkih trupa koje su u Siriji odu - predsednik Turske je odgovorio potvrdno.


- Naravno, kada bih ja birao, voleo bih da ih vidim da napuste Siriju i Irak, baš kao što su otišli iiz Avganistana. Jer, ukoliko želimo mir u svetu, nema više svrhe da SAD ostaju u tim delovima sveta. Možemo jednostavno da ostavimo te ljude tamo, da ostavimo te administracije da same smisle šta žele - rekao je Erdogan.

Voditeljka Si-Bi-Esa nadovezala se konstatacijom da, kada bi SAD otišle iz Sirije, da bi to Turskoj ostavilo prostor da se umeša i upitala Erdogana da li može to da se desi bez kršenja ljudskih prava.

 - Da budem vrlo jasan i iskren - nikada nećemo ostati tamo gde nismo poželjni. Nećemo biti prisutni tamo gde nismo dobrodošli. U Siriji trenutno radimo 100.000 objekata. LJudi i porodice su raseljeni, izbačeni iz njihove rodne zemlje i gradimo domove za njih. Pitam se šta ostale zemlje rade, a vrlo je važno da vidimo to - dodao je Erdogan.
 

(Tanjug)