Povlenske kugle nalaze se, kao što im i ime kaže, na planini Povlen kod Valjeva. Posredi je nekoliko skoro savršeno oblikovanih kamenih kugli koje se nalaze na ovoj prelepoj planini.

Svojim izgledom kugle su inspiracija za mitove koje danas prepričavaju lokalci. I danas bi vam neko od ljubaznih meštana ispričao priču kako kugle simbolizuju planetarni sistem, do toga da su ih sami vanzemaljci izgradili i rasuli po gustim brdima i livadama Povlena.

Prema mišljenju stručnjaka, one su, dakle, nastale vulkanskom aktivnošću. Naime, u podvodnim tektonskim poremećajima koji su slični onima koji danas potresaju područje Japana, pre 150 miliona godina, kada je na području Povlena bilo more,stvorene su i ove kamene kugle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bane (@bane__andric)

Za povlenske kugle se vezuju i priče o isceliteljskim moćima ovih kugli. Najčuvenija je priča o skupljaču pečuraka na Povlenu koga je zabolela noga pa je seo da se odmori na jednoj kugli. Nakon nekoliko minuta on je osetio jako strujanje u svom telu, a jak bol u nozi je nestao. Legende postoje da ove kugle i ispunjavaju želje. Potrebno je samo staviti jednu ili obe ruke na jednu kuglu i zamisliti želju.

(Lepote Srbije)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".