Cena novog katalizatora, zavisno od modela automobila, kreće se od 350 do 1.000 evra, zbog čega se lopovi odlučuju baš za ovaj auto deo.

Katalizator kradu tako što na dva mesta iseku deo poda automobila, a kasnije zavisno od utisnute brojke katalizatora na crnom tržištu utvrđuju njegovu vrednost.

Kolika je to šteta za vozače i postoji li način da se zaštite otkrio je automehaničar Aleksandar Tadić gostujući na televiziji Kurir.

Foto: Jutjub printskrin/Blic

 

 

- Katalizator služi sa smanjenje štetne emisije, skida se tako što se seče. Lopov se zavuče ispod automobila, seče na dva dela i katalizator je slobodan. Koriste pomoćne alate, ručne testere, na baterije. Cena se razlikuje od modela do modela. Brojka na katalizatoru znači da otkupljači mogu utvrditi koliko on zapravo vredi - ispričao je za Aleksandar.

Aleksandar ističe da su vlasnici džipova i kombija više na udaru jer nisu niski kao ostali automobili.

- Dolaze ljudi, čim upale auto ujutru čuju veliku buku i jasno im je šta se desilo. Obično traže polovne katalizatore jer su novi skupi, sada postoje čak i univerzalni katalizatori koji mogu da se ugrade, ne baš u svaka kola ali može u većinu. Univerzalni košta između 8-10.000 dinara, plus se doplaćuje dogradnja. U nekim slučajevima nov katalizator košta više nego što sam automobil vredi. Vlasnici džipova, kombi vozila nisu sigurni što se krađe katalizatora tiče, jer teže je zavući se ispod niskog automobila. Jedina zaštita od krađe je parkiranje na sigurnom mestu - kaže Aleksandar.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".