On kaže da zbog toga srpski učenici koji pohađaju ovu školu neće moći da uče na svom jeziku za konobara, mesara i za druga potrebna zanimanja.


Hrvatska, tvrdi Linta, time krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih koji je usvojen dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru i stupio je na snagu decembra 2002. godine, a koji garantuje Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica pravo na vaspitanje i obrazovanje na njihovom jeziku i pismu u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi te drugoj obrazovnoj ustanovi.

Linta tvrdi da je krajnji cilj da se Srbi primoraju da pohađaju nastavu po modelu koji predviđa da se kompletna nastava izvodi na hrvatskom jeziku i latinici uz dodatnih nekoliko časova na srpskom jeziku i ćirilici.

Linta tvrdi i da ovakvim nezakonitim i antievropskim odlukama Hrvatskašalje poruku Srbima da se asimiluju ili isele.

Linta navodi da prema popisu iz 2011. Srbi čine više od 33 posto stanovnika u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko), a da im je u Vukovaru i drugim lokalnim samoupravama u kojima Srbi čine više od trećine stanovnika uskraćeno pravo na dvojezične table na državnim i javnim institucijama, na dvojezične table sa nazivama ulica, naselja, opština i gradova i na dvojezične saobraćajne znakove.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".