Nakon posete Poljskoj, američki državni sekretara Entoni Blinken i sekretar za odbranu SAD Ostin Lojd, vozom su doputovali u Kijev gde su razgovarali sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom odbrane Aleksijem Reznikovom i drugim ukrajinskim zvaničnicima.

Ne znamo kako će se dalje odvijati ovaj rat, ali znamo da će suverena i nezavisna Ukrajina postojati mnogo duže nego Putin na političkoj sceni - rekao je između ostalog Blinken u Kijevu (detaljnije o tome pročitajte na OVOM linku).

"BBC" je objavio i snimak sastanka - susret Zelenskog i Blinkena.

Foto: Jutjub printskrin/BBC News

 

 

Srdačno su se pozdravili na samom početku, posebno sa predstavnicima ukrajinske vojske s kojim su se i grlili.

Blinken je potvrdio Zelenskom da će se američke diplomate vratiti u Ukrajinu, rekao je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta i potvrdio da je američki državni sekretar najavio da će predsednik SAD DŽozef Bajden imenovati diplomatu Bridžit Brink, diplomatu koja je trenutno na dužnosti američke ambasadorke u Slovačkoj, za novu ambasadorku SAD u Ukrajini.

Nakon Kijeva, sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin će otputovati u Nemačku, gde će se, u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i kolegama iz više od 20 zemalja.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".