Na temu odnosa srpskog naroda prema veri, Bogu i proslavljanju verskih praznika, Nele kaže da su "Srbi narod koji je sa Bogom na ti". 

- Stoga ne mare mnogo za protokole. Duboko su uvereni da Bog ima poseban odnos prema svakome pojedincu, pa svoju veru i ljubav prema njemu podrazumevaju i čini im se da nemaju potrebe da ih posebno ističu. Naravno, kad dođu praznici, onda oblik ljubavi prema Bogu dobije svečarsku, skoro estradnu formu, koja obično prelazi granice ukusa. Iako su dvojica mojih pradedova bila sveštenici, jedan od njih je krstio Principa, već se sledeća generacija moje porodice odmetnula u komunizam, tako da sam ja odrastao uz kapitalna dela Karla Marksa i Vladimira Iljiča Lenjina. Ipak, jedini koji se u porodici držao strogih crkvenih kanona bio je moj deda Simo. On je slavio sve blagdane, uključujući i Uskrs. Svakom odlasku kod njega moj brat Dražen i ja smo se veoma radovali. Naročito kucanju jajima - priča Nele, koji je pre nekoliko godina izjavio da je "Kosovo mesto na kojem stanuje Bog lično", a sada na pitanje ima li tamo pravde za Srbe, odgovara na sledeći način:

Foto: Dragan Milovanović

 

 

- Naravno da je ima, ali se pravda mora pronaći. Ona Božja pravda nije jednaka geopolitičkoj. Kosovo je sveta zemlja. Duboko sam uveren da je moguće pronaći model po kome bi ona postala dovoljno velika za sve.

Što se tiče rata koji bukti u Ukrajini, Nele smatra da je to drugo poluvreme utakmice koja je počela padom Berlinskog zida.

- Prvo poluvreme se u potpunosti igralo na našem delu terena. Drugo poluvreme se pomerilo na istok. Nadam se da će utakmica što pre biti završena i da neće biti produžetaka. Drugim rečima, mi sad treba malo da ćutimo i da se ne pravimo važni! Jedina maksima vezana za rat koju ja uzimam ozbiljno je izreka jednog japanskog majstora karatea koja kaže da je samo izbegnuta borba ujedno i dobijena borba.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".