Prema crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, subotu je preležao u grobu u Josifovom vrtu, a u nedelju, ranom zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos vaskrsao, pa je morao lično da se uveri. Otuda je u narodu i postao uvrežen izraz: "Neverni Toma".

Na današnji praznik pravoslavci se pozdravljaju rečima "Hristos vaskrse", a odgovara se "Vaistinu vaskrse". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i pevaju se radosne crkvene pesme.

Vaskrs je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe u prvoj nedelji posle punog meseca, do kog dolazi na dan, ili neposredno posle, prolećne ravnodnevnice. Kod pravoslavaca Vaskrs se najranije slavi 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Nakon vaskršnje liturgije u crkvi ukućani sedaju za sto i posle sedmonedeljnog posta prvo se omrse vaskršnjim jajima. Na Vaskrs se svi kucaju, jajima što simbolizuje probijanje opne ovozemaljskog Hristovog života i njegovo uskrsnuće na nebo.

U pomoravskom okrugu, recimo, pored farbanih jaja mesi se i poseban kolač od belog brašna s jajetom u sredini, kao i otiskom krsta na četiri strane kolača, što simbolizuje četiri strane sveta.

Na Vaskršnjoj trpezi, pored šarenih jaja, obavezna je pečenica, kao i jagnjetina ili prasetina. Izbegava se piletina jer se veruje da kokoška mnogo kokodače i da će to dovesti do čestih svađa u kući u narednoj godini. Vaskrs se slavi u krugu porodice uz bogatu trpezu kako bi se prizvalo blagostanje u domu.

Nekada su domaćice na sto iznosile najbolje domaće proizvode: sir, kajmak, šunku, pršutu, domaće sezonsko povrće.

Vaskrs se praznuje tri dana i, kako kažu stari, valja ustati rano, ali ne treba leći na spavanje pre ponoći, jer će do narednog Vaskrsa takav čovek biti pospan i lenj.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".