Na dan Uskrsa sa svih pravoslavnih hramova zvone sva zvona, i na taj način javljaju dolazak velikog praznika. 

Porodice odlaze u crkvu na vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: “Hristos Vaskrse!” i “Vaistinu Vaskrse!” Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin pali sveću, uzima tamjan i kadi sve ukućane. Nakon toga, kadionica se predaje nekom mlađem koji potom kadi celu kuću.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Peva se vaskršnji tropar ili se naglas čita Očenaš i druge molitve. Posle zajedničke molitve, ponovo, jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

Na stolu stoji činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, – “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

Neki od običaja su:

- Za Uskrs se ustaje rano ujutru i ne odlazi se na spavanje pre ponoći, kako bi se, po narodnom verovanju, izbegla pospanost do narednog Uskrsa

- Ujutru se treba umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje

- Decu valja dodirnuti crvenim jajetom – da budu rumena i zdrava tokom čitave godine

Foto: Profimedia

 

- Prvo mrsno jelo posle Velikog posta treba da bude uskršnje jaje

- U nekim selima Vojvodine po ulicama gde je prolazila litija palili su vatre ili sveće u prozorima. Vatre za Uskrs su obavezno paljene kod katolika. Takođe, zanimljivo je da se u nekim delovima Banata uskršnja jaja ne daju pastirima da stoka ne bi bolovala u toku godine

- Ako Uskrs padne pre Đurđevdana (6. maj) ne jede se jagnjeće meso - ove godine je taj slučaj

- Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje s umetnutim celim jajetom (kovržanjak), koje su međusobno razmenjuju sa prijateljima

- Na dan Uskrsa se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, da bu deca tražila skrivene darove

- Takođe, neizostavno je i kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.

Foto: V. Danilov

 
Pobusani ponedeljak

Prvi ponedeljak posle Uskrsa naziva se Pobusani ponedeljak i on je posvećen mrtvima. Toga dana, po narodnom verovanju i običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice. Tada se izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika. Taj dan se iznose vaskršnja jaja na grob - da bi i preminuli uživali u vaskrsenju Isusa Hrista.

Ovaj dan se zove i Vodeni ponedeljak, jer tada momci i mladi ljudi polivaju vodom devojke i mlade žene. Na ovaj ponedeljak valja i ostaviti razbijeno uskršnje jaje u njivi, da njiva bude plodna. A daje se i uskršnje jaje stoci da ga pojede, da bi cele godine bila zdrava.

Osim pravoslavnih vernika u Srbiji Vaskrsenje Hristovo po julijanskom kalendaru obeležavaju i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i deo Eskima koji žive na Aljasci.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".