Verovatno se uplašila podrhtavanja tla koje je osetila pre nego što je jak zemljotres sinoć pogodio Hercegovinu odnevši život jedne devojke (28).

Foto: Instagram printskrin/moj_beo_grad

 

 

Snažan zemljotres koji je pogodio BiH, a osetio se i u Srbiji i Crnoj Gori mnoge je odmah inspirisao da potraže njegovo biblijsko značenje jer se dogodio na Veliki petak i prethodio najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu koji se praznuje sutra.

Kao što naš narod veruje da se spremaju velike promene ako zagrmi, recimo, na Svetoga Savu, tako je i ovog puta u narodu pronađeno simbolično značenje činjenice da se potres dogodio na najtužiji dan u hrišćanstvu - Veliki petak.

Prema Bibliji, na Veliki petak, dan kada je razapet Isus Hrist, osetio se jak zemljotres u Jerusalimu.

Foto: arhiva Novosti

 

 

Takođe, crkvena učenja kazuju da je Isus nakon što je razapet u petak, subotu preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob.

Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

"A Isus opet povika iz svega glasa, ispusti duh. I gle, zavesa hrama razdre se na dvoje, od gornjega kraja do donjega; i zemlja se potrese, i kamenje se raspade; i grobovi se otvoriše, i ustadoše mnoga tela svetih koji su pomrli; i izišavši iz grobova po vaskrsenjeu njegovu uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima." (50-53)

(Objektiv)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".