Nekoliko zemljotresa pogodilo je Bosnu i Hercegovinu, a epicentar je bio između Stoca i LJubinja. 

Malo pre nego što je tolo počelo da podrhtava, veliki broj ljudi dobio je obaveštenja na svojim mobilnim telefonima o zemljotresu i to minut pre samog udara.

O čemu je reč? "Avaz.ba" objašnjava da se radi o sistemu "ShakeAlert" koji se već neko vreme koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, a Android je i na područje Evrope počeo da šalje upozorenja o zemljotresima. 

Foto: Fejsbuk printskrin/Bljesak.info, Profimedia

 

 

Sistem "ShakeAlert" razvili su američki seizmolozi, a u Kaliforniji, gde je ovaj sistem razvijen, postavljeni su broji seizmometri što olakšava detektovanje zemljotresa.

To znači da širom sveta, kao seizmometri mogu da posluže Android telefoni. Svi "pametni telefoni" dolaze s malenim akcelerometrom koji mogu da osete signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi zemljotres.

Foto: Fejsbuk printskrin/Bljesak.info, Profimedia

 

 

Ako akcelerometri na hiljadama Androida na nekom području zabeleže da trese, algoritam u stotinki obradi podatke i šalje upozorenje. Ako telefon otkrije nešto za šta misli da bi mogao da bude zemljotres, šalje signal za otkrivanje zemljotresa, zajedno s grubom lokacijom gde je došlo do zemljotres.

Ako serveri detektuju jako puno takvih signala s relativno malog prostora, onda se pretpostavlja da je došlo do snažnijeg zemljotresa. Inače, signal putuje puno brže od zemljotresa, pa su zbog toga mnogi u BiH koji koriste Android uređaje dobili obaveštenje o zemljotresu pre nego što se on dogodio.