Prva "Tesna koža" je snimljena pre 40 godina. Četiri decenije nakon premijernog emitovanja ovog filma, on je i dalje među najpopularnijim i najgledanijim starim filmovima bivše Jugoslavije. Film je postigao veliku popularnost i gledanost širom bivše SFRJ, a samo u Beogradu je imao 505.000 gledalaca.

Kuće u kojoj je snimano najviše kadrova iz filma postala je tako atrakcija Dorćola.

Iako je kuća izgubila prvobitni izgled, još uvek odiše energijom i postala je simbol smeha, podseća na vremena kada se film snimao, piše "Blic".

Foto: Gugl mape printskrin

 

 

Danas, 40 godina posle, mnogo toga se promenilo - ni kraj više nije isti, prilično je tih, automobili retko prolaze i ulice su veoma mirne i puste. Komšije kažu da jedino što znaju jeste da se tu još uvek katkad snimaju neki filmovi i serije, ali i da nisu upućeni koji.

Kuća u kojoj je snimana "Tesna koža" više nema iste vlasnike, jer su deca roditelja čiji je stan bio, isti prodala nakon njihove smrti i odselila se u Ameriku.

Prednji deo kuće pomalo je izmenjen, ali je zadnji ostao isti i još uvek odiše atmosferom nalik na onoj iz vremena snimanja filma.

- Kraj se potpuno izmenio, teško da ćete ikoga pronaći ko je ovde živeo pre 40 godina. Tada su svi bili srećni što se u našem kraju snima tako divan projekat, kraj je dobio na ceni emitovanjem „Tesne kože“. Retko, ali ponekada bismo uspeli da sretnemo nekog od glumaca, koji su uvek bili jako fini i raspoloženi za ćaskanje. Nisu bili preterano bučni, i generalno nikome nisu smetali. Čak i kada bi bili glasniji, toliko su bili fini i ljubazni da im niko nije mogao ništa uzeti za zlo. Jako mi je žao što film nije dobio očekivane nastavke, kao i što većina glumaca više nije sa nama, ali to je život. Ono što je sigurno, jeste da nam je taj period od par godina svima u divnom sećanju i čast mi je što sam što sam živela ovde u to vreme - rekla je jedna od komšinica za "Blic".

Kada kažemo  "Tesna koža", svima nam zasigurno prvo padne na pamet legendarni glumac Nikola Simić, bez kog  film ne bi bio toliko kvalitetan. Zajedno sa Nikolom Simićem, scene su delili i veliki Milan Gutović, Rahela Ferari, Ružica Sokić, Nenad Nenadović, Gojko Baletić i mnogi drugi.

Legendarni glumci više nisu sa nama, ali sigurno je da bi oni  bili ponosni što ovaj film, i posle toliko godina ima svoje mesto u srcima verne publike. Nadamo se da će ga pogledati i mlađe generacije. 

(Blic)