Portparolka Nacionalnog parka Branka Bogavac kaže da je, budući da je dovođenje bizona – evropski projekat, stiglo mnogo predloga iz Španije i Poljske koje su zemlje partneri, ali i da su deca predškolskog uzrasta iz Srbije bila kreativna. Izbor je sužen i predlozi će biti objavljeni u sredu, 20. aprila, objavio je RTS.

- Španska i poljska deca izabrala su više od petnaestak imena, mi smo izbor smanjili na pet. Španci su predložili da se mužjak zove Čikito. Naša deca su predložila pedeset imena. Glasaće se tokom narednih sedam dana. Klikom na fotografiju i na ime može da se glasa. Za nekih osam dana imali bismo pobednika koji je dobitnik najviše lajkova. Nakon toga bizoni dobijaju imena u rodovniku, i onda bismo voleli da to budu svojevrsni miljenici nacije - kaže portparolka Bogavac.

Nakon ponovnog uvođenja jelena i muflona, u Nacionalnom parku Fruška gora sada živi i vrsta koja je donedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Smatra se da je poslednji bizon na ovim prostorima nestao pre više od 200 godina, a Fruška gora je danas jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove životinje.

Četiri ženke i jedan mužjak bizona su polno zreli, pa se za godinu dana očekuju i prve prinove. Nakon perioda adaptacije, posetioci će moći da ih vide od polovine maja.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".