Ova slika koju prati jednolično pištanje zove se test karta ili test šablon. Reč je o televizijskom test signalu koji se uglavnom emituje u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emituje program - dakle, uglavnom na početku i na kraju emitovanja.

Ovakve test kartice korišćene su od samih začetaka televizije. Isprva su to bile stvarne kartice ka kojima je usmeravana kamera, a glavni ciljevi bili su uparivanje kamera i kamkordera i kalibracija signala. Ovih dana se za to koriste generatori za test signala koji ne zahtevaju prisustvo kamere. Digitalno izrađene test karte omogućavaju svima (i gledaocima i televizijskim stanicama) da podese svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.

Krug je bio tu zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile elektronske cevi.

Test karte uglavnom sadrže određen set šara koji omogućava televizijskim kamerama i gledaocima da adekvatno podese sliku na svojim uređajima. Centralni deo test karte bile su takozvane SMPTE trake u različitim bojama i to s leve na desnu stranu, redom: bela, žuta, zelena, magenta, crvena i plava. Uz te boje, tu se nalaze i različite nijanse crne koje omogućavaju da se jačina svetla i kontrast na ekranima podese što bolje.

Najpoznatija test karta napravljena je 1966. godine u laboratoriji kompanije Filips. Sadržaj i formu ovog šablona osmislio je inženjer Fin Hendil uz pomoć glavnog inženjera Erika Helmera Nilsena. Hendil je, sa svojim inženjerskim timom, napravio i opremu koja će generisati šablon nazvan - "Filips PM5544".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".