Iako nikada nije sanjala da će se baviti glumom, sudbina je ipak umešala prste i ona je postala jedna od naših najlepših i najtalentovanijih glumica tog vremena. Reč je o neverovatnoj Dušici Žegarac. 

NJena karijera je otpočela sasvim slučajno kada je vraćajući se iz škole naišla na jednog čoveka na Terazijama koji ju je tada pitao da li želi da glumi u jednom filmu. Tako je otpočela njena karijera sa samo 16. godina. 

Prva uloga je bila u "Devetom krugu" Franca Štiglica, nakon čega su počele da se nižu uloge. Kako je postala zapažena, tako je imala i više angažmana, pa je uspela da zbog zavidinije finansijske situacije porodicu preseli na Dedinje, mada kako je i sama istakla, nikada se nije osećala kao da pripada tom društvu iako su je zvali na žurke i druženja. 

- Imala sam sreću da sam se rodila i odrasla u porodici koja je imala jasan, čvrst sistem i moralnih i porodičnih vrednosti na koji sam se oslanjala. Sa posebnom toplinom i poštovanjem se sećam šire familije moje majke koja je svoju veru u mogućnost jednog boljeg i pravednijeg sveta dokazala i delom: svi su učestvovali u Drugom svetskom ratu, u borbi protiv fašizma. Bilo je to vreme stradanja i iskušenja. Cenu svojih političkih zabluda platili su godinama provedenim na Golom otoku, ali ih nikad nisam čula da se odriču svojih ideja i vere u mogućnost socijalno i politički humanijeg društva - rekla je jednom prilikom glumica.

Kroz dalji tok života upoznala je Pedra Masana de Amorima za kojeg se kasnije i udala, ali ta ljubav nije dugo trajala, te su se odlučili da stave tačku na svoj brak kada je kako i navodi počeo "pakao" za nju.

- Ja sam bila ta koja je trebalo da se prilagodi i uklopiti u porodicu i njihovo shvatanje braka. Bila sam neko koga ne poznaju, strankinja, i još glumica. Ova stara portugalska porodica bila je tradicionalna i konzervativna. Posle dve godine neizvesnog i turbulentnog života između Beograda i Lisabona bilo je jasno da se brak raspada, da nećemo moći dalje zajedno - rekla je jednom prilikom ona.

Iz tog braka dobila je dvoje svojih mezimaca sina Franciska i ćerku Tatjanu, za čije starateljstvo je morala da se bori nakon kraha braka. 

- Posle niza nemilih situacija i događaja morala sam ući u borbu za decu. Posle dve i po godine uspela sam da ih vratim u Jugoslaviju i dovedem kući. Pre nego što sam krenula u tu najvažniju bitku, ljudi su mi govorili da dignem ruke, da život ide dalje. Ma kuda dalje? Meni bez njih života nije bilo! I uspela sam - govorila je glumica u jednom intervjuu.

Umrla je 24. maja 2019. godine u svojoj 75. godini.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".