Kako prenose mediji desničarska stranka iz Danske Stram kurs (Tvrda linija) već treći dan u Švedskoj organizuje spaljivanje Kurana, što je izazvalo oštre kontraproteste u mestima gde je spaljivanje već obavljeno.

Takođe, policijski automobili i privatna vozila su od četvrtka bili zapaljeni u Linćepingu, Norćepingu, Erebrou i stokholmskom predgrađu Rinkebi. Tokom tih skupova povređeno je 16 policajaca, a uništeno je više policijskih vozila.

Spaljivanje Kurana bilo je zakazano i za današnji dan u Landskroni, ali je policija zbog bezbednosnih razloga skup premestila u Malme. Uprkos tome, građani su organizovali kontraprotest u Landskroni i gađali policijska vozila kamenicama i zapalili nekoliko automobila.

Foto: Profimedia

 

Iz policije su, kako prenosi švedski javni servis SVT, saopštili da su pojačali bezbednosne kapacitete i da su spremni za potencijalne nemire u Malmeu i Landskroni.

Predstavnik stranke Stram kurs Rasmus Paludan zakazuje proteste u švedskim gradovima u sredinama u kojima većinski žive muslimani i na tim skupovima spaljuje Kuran.

Pripadnici policije su odlučili da današnji protest danskih desničara zbog bezbednosti iz Landskrone premeste u predgrađe Malmea. Automobil je uleteo u ogradu koja je obezbeđivala skup desničara, saopšteno je iz policije. Vozač je uhapšen, a nije bilo povređenih.

Kako se saznaje, stranka Stram kurs je danska vanparlamentarna stranka, a najpoznatija je po aktivnostima njenog lidera Paludana koje su usmerene protiv islama. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".