Glumac Josif Tatić rođen je u Novom Sadu u glumačkoj porodici - i otac Branko i majka Hristina bili su glumci, pa ne čudi što je mlad znao da je to i njegov poziv.


Zabeležio je veliki broj uloga na televiziji, u filmu i u pozorištu, a samo neki od naslova su Košava, Petrijin venac, Hajduk, Još ovaj put, Bal na vodi, Dogodilo se na današnji dan,Tesna koža 2, Bolji život, Otpadnik, Boj na Kosovu, Posledlji krug u Monci, Hajde da se volimo 2, Hajde da se volimo 3, Vizantijsko plavo, Spasitelj, Bure baruta, Nož, Tajna porodičnog blaga, Turneja... Štaviše, igrao je u 76 filmova i televizijskih serija, kao i u nebrojeno predstava.


Ipak, najšira publika znala ga je kao Jataganca u kultnoj seriji "Bolji život", kao i po njegovoj ulozi u predstavi "Šovinistička farsa".

Foto: Arhiva Novosti

 

Godinama ju je igrao s Predragom Ejdusom, svojim velikim prijateljem, koji je uvek o Tatiću pričao samo najlepše i nazivao ga svojim Taletom.


- Za Taleta mogu da kažem da je bio izuzetno dobar čovek, sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan, čovek koji je uvek iznenađivao i okolinu i partnere svojim lucidnim rešenjima, bio je strastveni epikurejac, uživao u životu, neprevaziđeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani - rekao je Ejdus u jednom intervjuu.

Bio je ponosni otac dveju ćerki: Jelisavetu Tatić Čuturilo, poznatu kostimografkinju, dobio je u prvom braku, a mlađa Hristina rodila se kao je glumac imao 57 godina. Kako su mediji pisali prošle godine, Hristina studira glumu i, štaviše, bila je druga na rang listi na Fakultetu dramskih umetnosti, a već dugo igra u Dadovu.


U poslednjim godinama života, Josif nije krio da kuburi s kilogramima i da ima zdravstvene probleme. Godinama je bio boem i hedonista i neuspešno pokušavao da ostavi alkohol i cigarete, a čak i kada mu je zdravlje bilo narušeno ostajao je veran crnom vinu.


Iako je važio za velikog drugara i sjajno društvo, retko je razgovarao s predstavnicima medija, ali jednom prilikom Tatić je pričao o svojoj ljubavi prema svim nezdravim uživanjima koje život pruža.

- Ne mogu ni da jedem pred predstavu, što je pogubno za ovu moju težinu. Pa kad završim, onda klopa, piće… A to se najviše taloži - rekao je u jednom intervjuu.


On je na šaljiv način pričao o svojim mladalačkim danima i porocima i priznao je: voleo bi da je pušio još više u životu.

- Mladost k'o mladost… Kajem se što nije bila još burnija! Kajem se što nisam pušio još više. Ostavio sam cigarete pre mesec dana i… Uh, strašna je kriza! Ostavio sam i alkohol, pijem samo crno vino - ispričao je tada glumac.


Josif Tatić osvrnuo se i na to što glumci važe za najveće boeme i istakao da se u kafani družio s ljudima iz svih sfera.


- Nisu samo glumci boemi. Ja sam se u tim svojim burnim vremenima, kako vi to nazivate, družio s ljudima drugih profesija. U svojim boemskim danima najviše sam pratio jednoga pisca, jednog pilota i jednog advokata. Nije bilo mnogo glumaca, ali bila je poneka glumica — rekao je Josif.

 Tatić je bio strastveni zaljubljenik u sport, naročito tenis i košarku, a poznato je da je u mladosti trenirao boks (ali je od profesionalne karijere odustao "posle treće borbe i prvog nokauta") i igrao hokej na ledu. Kako je priznavao, obožavao je Italiju, pre svega zbog njene poznate kuhinje, a bio je prijatelj sa slavnim Danilom Kišom.


Preminuo je u snu, 8. februara 2013. godine, u 67. godini, nakon višemesečnih srčanih tegoba.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".