Akcija je započela juče ujutru u više gradova BiH, a njena meta su osobe osumnjičene za organizovani šverc droge, oružja, zatim pranje novca, primanje mita, odavanje službene tajne...

- Pronađen je i veći broj mobilnih telefona, sistemi za video-nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Uzimajući u obzir da su pretresi još uvek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno - saopštila je SIPA.

Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima su sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić, i Željko Radovanović zvani Krečo iz Bijeljine. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, sudija Savić, inače, po kazni radi u odeljenju bijeljinskog suda u Loparama.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem naređenju se provodi akcija, saopšteno je da među uhapšenima ima nosilaca funkcija pravosudnih institucija.

- Aktivnosti su usmerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašćen promet droga, oružja, kao i niz drugih krivičnih dela. Tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organizovanog kriminala koje deluju u susednim zemljama. Među osobama lišenim slobode ima i nosilaca pravosudnih funkcija - istakli su u Tužilaštvu BiH.

Foto: SIPA

 

Kako je saopšteno iz SIPA, akcija i pretresi se sprovode na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Pala.

Nosilac ovih aktivnosti ispred MUP-a Srpske je Uprava za organizovani i teški kriminal, a u akciji učestvuju PU Banjaluka, Doboj, Bijeljina, Zvornik i Istočno Sarajevo.

MEĐUNARODNA SARADNJA
NAVODI se da je u okviru akcije ostvarena značajna međunarodna saradnja Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama u zemljama regiona i EU, kao i strukturama Europol i Eurodžast.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organizovanog kriminala koje deluju u susednim zemljama.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".