- Brojne esesovske jedinice pretresaju teren u potrazi za četnicima. Četnici primenjuju gerilsku taktiku: rasturaju se u manje formacije i odlaze dublje u planine. Međutim, uz pomoć jednog izdajnika odred od 200 esesovaca saznaje gde se nalazi poručnik Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde, sa još trojicom četnika. Kreće potera i četnici su opkoljeni. Nedićeva Specijalna policija odvodi deo Kalabićeve porodice u logor, dok im njegov 12-godišnji sin, kao i supruga beže. Da li će pojačanje Kalabiću stići na vreme? Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkoli njih četvoricu? Kako sačuvati prisebnost u takvoj situaciji?, zaplet je ove priče.

Istoričar Predrag Marković nije radostan što je snimljen film "Opkoljeni", iza koga stoji beogradska distributerska kuća "Delijus film".

Foto: Jutjub printskrin/ Pogledi

 

- Bizarno je praviti heroja od Kalabića, koji je izdao Dražu Mihailovića, a i njegove jedinice su napravile najveće zločine, koji su kompromitovali ceo četnički pokret. Bilo je četnika koji su se borili protiv Nemaca, ali u tim borbama nije učestvovao Kalabić - kaže Marković.

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić/ nr

 

I kritičar i scenarista Dimitrije Vojnov nema velika očekivanja od ovog filma Miloslava Samardžića.

- Četnici nisu imali mnogo sreće ni u ratu ni na filmu. Ali Kalabić je u Rankićevoj interpretaciji i po scenariju Siniše Pavića, a koji je obilovao dramskom ironijom, bio izuzetak, tako da je mini-serija "Poslednji čin" obnovila njegov kult, iako je njegova uloga kao izdajnika kasnije u delu naše istoriografije osporavana. Međutim, Rankićeva harizmatična uloga i sjajan tekst koji je izgovarao, uprkos širem kontekstu priče, odjeknuli su pozitivno u narodu i Kalabić je tako postao jedan maltene lik iz popularne kulture, iako je istorijska ličnost - no to nije ništa čudno za društvo u kom se od popularne kulture očekuje da preuzme ulogu istoriografije. Serija "Poslednji čin" izgradila je legendu o Kalabiću i veliki je izazov ponovo se uhvatiti te teme, a naročito ponoviti Pavićevu i Rankićevu harizmu. U tom smislu, sigurno je da će četnički istoričari osporavati istorijsku verodostojnost ove serije, ali ona je učinila više za obnavljanje interesovanja za četnike nego svi oni zajedno - smatra Vojnov.

Foto: Sarić S.

 

Reditelj Danilo Bećković kaže da je dobro da imamo i ovakve priče:

- Filmovi formiraju naše istorijsko sećanje. Naše sećanje je godinama formirano na ideološkim predrasudama jedne strane. Mislim da je jako važno da dobije drugu perspektivu kako bismo uspeli da razlučimo šta se događalo u ratu koji je odredio našu istoriji, sudbinu i živote koje danas živimo.

(Kurir)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".