Stejt department je juče u svom izveštaju o globalnim ljudskim pravima za prošlu godinu rutinski optužio ruske vlasti za sve vrste kršenja, od „vansudskih ubistava do nesposobnosti stanovništva da smeni vladu mirnim putem“. Izveštaj ne pokriva period specijalne operacije u Ukrajini. Sa svoje strane, Rusija kategorički odbacuje takve tvrdnje, a teze Vašingtona se ne razlikuju značajno od prethodnog izveštaja, sa kojim se Kremlj takođe nije složio.

S tim u vezi, Antonov je posavetovao Vašingtonu da pre nego što osudi druge zemlje za kršenje ljudskih prava i sloboda, treba da se posveti rešavanju sopstvenih problema. Prema njegovim rečima, u Sjedinjenim Američkim Državama raste rasizam, antisemitizam, islamofobija i druge manifestacije netolerancije, a rusofobija bez presedana se nastavlja.

- Nama je očigledno da propagandni opusi Stejt departmenta imaju za cilj ocrnjivanje političkog sistema nepoželjnih zemalja i dobijanje izgovora za mešanje u njihove unutrašnje stvari - naglasio je ruski ambasador, dodajući i da je zbunjen činjenicom da SAD ne podržavaju godišnju rezoluciju Generalne skupštine UN protiv veličanja nacizma.

Prema njegovim rečima, ozbiljnu zabrinutost „izaziva i nehumana politika lokalnih vlasti prema imigrantima“, kao i torture i „nečovečno postupanje prema zatvorenicima“ u specijalnom zatvoru Gvantanamo.

- I to nije ni blizu svih optužbi koje bi svetska zajednica mogla da iznese u vezi sa situacijom sa ljudskim pravima u Americi - zaključio je Antonov.

(Sputnjik)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".