U kasno leto ili ranu jesen 1914. godine, početkom Prvog svetskog rata, Kern se prijavio kao dobrovoljac u vojsku. Tokom svog boravka na Istočnom frontu bio je čak i odlikovan za hrabrost.

Iste godine upucan je u glavu od strane nepoznatog ruskog vojnika. Metak mu je uništio deo prednjeg dela lobanje pa je prebačen u bolnicu u Lavovu gde je operisan.

Foto: Vikipedija

 

 

Doktori su mu spasili život. No, nakon što se probudio, više nikada nije zaspao. Stučnjaci nikada nisu uspeli da otkriju o čemu se radi niti šta je uzrok ove abnormalnosti.

Kern je živeo sve do 1955. godine, što znači da je proveo četrdeset godina bez sna.

Jedan lekar teoretisao je da bi Kern verovatno zaspao nekoliko sekundi tokom dana, ne shvaćajući da je ikada zaspao, ali niko nikada nije primetio da Kern zaspi na takav način.

Drugi lekari verovali su da je metak pokidao sve fizičke delove mozga koje je trebalo nadoknaditi snom. Verovali su da će zbog toga doživeti samo ranu smrt. NJegova budnost izazivala je glavobolje samo kada nije odmarao oči barem sat vremena dnevno.

San je nužan deo ljudskog života. Postoji mnogo fizičkih razloga za to. San uzrokuje oslobađanje proteina u mozgu, odseca nepotrebne sinapse i obnavlja kognitivne funkcije. LJudi koji ne spavaju imaju halucinacije i promene u ličnosti. Nesanica je ubila čak i laboratorijske miševe.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".