On je naglasio da "nije bio zabrinut zbog povratka Rusije u komunizam, već zbog težnje ka imperiji, kao u vreme vladavine Petra Velikog i Katarine Velike."

- Kada sam postao predsednik, rekao sam da ću podržati ruskog predsednika Borisa Jeljcina u njegovim naporima da izgradi dobru ekonomiju i funkcionalnu demokratiju posle raspada Sovjetskog Saveza, ali da bih takođe podržao proširenje NATO-a na bivše članice Varšavskog pakta i postsovjetske države.

Takođe je naglasio da se Rusija protivila, ali i da su, uprkos tome, u NATO ušle Poljska, Mađarska i Češka, a potom još 11 zemalja.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ostavili smo otvorena vrata za moguće članstvo Rusije u NATO, što sam jasno stavio do znanja Jeljcinu, a potom potvrdio i Putinu - napisao je Klinton.

- Sve u svemu, sreo sam se sa Jeljcinom 18 puta i Putinom pet puta — dva puta kada je bio Jeljcinov premijer i tri puta u 10 i više meseci koliko su se naši predsednički mandati preklapali. To je samo tri manje od svih sastanaka U.S.-S.S.R. lidera od 1943. do 1991. Ideja da smo ignorisali, da nismo poštovali ili pokušali da izolujemo Rusiju je lažna. Da, NATO se širio uprkos ruskim protvljenjima, ali širenje je bilo više od odnosa SAD sa Rusijom - takođe je dodao Klinton.

Međutim, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je pre nekoliko meseci da je Klinton 2000. godine na njegovo pitanje "Kako bi se Amerika osećala da Rusija pristupi NATO alijansi" eskivirao odgovor i naglasio je da su "od Rusa pravili neprijatelje".

U svom tekstu Klinton je takođe naglasio da je bio za proširenje alijanse, ali da su mnogi ugledni ljudi bili protiv.

- Kolumnista NJujork tajmsa Tom Fridman rekao je da će se Rusija osećati poniženo i saterano u ćošak zbog proširenja NATO-a, a kada se oporavi od ekonomske slabosti uzrokovane poslednjim godinama komunističke vladavine, videćemo užasnu reakciju. Majk Mandelbaum, ugledni autoritet u Rusiji, takođe je smatrao da je to greška, tvrdeći da to neće promovisati demokratiju ili kapitalizam - napisao je, između ostalog, Klinton.

- U poslednje vreme, širenje NATO-a je kritikovano u nekim krugovima zbog provociranja Rusije, pa čak i postavljanja temelja za invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu. Proširenje je svakako bila konsekventna odluka, za koju i dalje verujem da je ispravna - napisao je Klinton.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".