Danas 25.septembra predviđen je doček njegove svetosti Patrijarha srpskog Porfirija u Manastiru Đurđevi Stupovi, sa početkom od 17 časova.

Patrijarh Porfirije predvodiće svetu arhijerejsku liturgiju i uvesti vladiku Metodija u tron episkopa budimljansko-nikšićkih. Početak je predviđen u nedelju u 9 časova, saopšteno je iz SPC.

Očekuje se dolazak velikog broja vernog naroda širom Crne Gore. Organizovan je prevoz iz gotovo svih gradova Crne Gore.

FOTO: Eparhija budimljansko-nikšićka

 

 

Prema pisanju pojedinih medija, linu ustoličenja najverovatnije će prisustvovati i članovi Vlade Crne Gore predvođeni premijerom Zdravkom Krivokapićem. Još uvek se čeka zvanična potvrda iz Vlade. Ipak i pored toga najavljen je dolazak brojnih poslanika aktuelne vlasti, državnih i lokalnih funkcionera.

Iguman Manastira Đurđevi Stupovi, Danilo Trpčevski kaže da se privode kraju pripreme koje traju već dva meseca za svečani doček Patrijarha i Srpske pravoslavne crkve POrfirija i ustoličenju novog episkopa.

- Sa radošću očekujemo našeg patrijarha i ostale episkope, ali je naravno tu i naš narod, svi koji su dobre volje da dođu da prisustvuju tom svečanom činu. Za nas vladike, igumane i sveštenike ovde je narod uvek na prvom mestu. Iako se trudimo sve bude na visokom nivou, neka niko ne zameri sve naše male nedostatke, propuste i mane, ako ih bude - rekao je iguman Danilo.

Za razliku od ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, pripreme za sutrašnji događaj protiče u mnogo blažoj i mirnijoj atmosferi. Domaćini iz Berana sa velikim oduševljenjem i nestrpljenjem čekaju ovaj za njih veliki događaj. Tokom prošlogodišnjih litija dali su veliki doprinos i podršku SPC u borbi protiv Zakona o slobodi veroispovesti.