Najviše njih je u Šangaju gde se vlasti spremaju da otvore bolnicu sa čak 40.000 mesta.

Kina, država u kojoj je korona virus prvo zabeležen krajem 2019. godine uspela je do marta 2021. da uveliko iskoreni epidemiju zahvaljujući strogim merama i politici "nula kovida".

Omikron soj ovog virusa je oborio tu strategiju dnevnim rekordima novozaraženih koji sada prelaze brojeve iz prvog talasa epidemije u Vuhanu, gradu u centru zemlje. U Kini je prijavljeno 20.472 novozaraženih kovidom u poslednja 24 časa. To je mali broj u odnosu na cifre zebeležene u mnogim zemljama ali visok za Kinu, gde je još u februaru dnevni broj novozaraženih jedva prelazio 100.

Granica od 10.000 novozaraženih je pređena u nedelju. Nije zabeležen ni jedan novi smrtni slučaj, navelo je Ministarstvo zdravlja.

Poslednja dva smrtna slučaja od kovida u zemlji prijavljena su sredinom marta. Više od 80 odsto novih pozitivnih slučajeva kovida-19 zabeležen je u Šangaju najvećem gradu zemlje koji je stavljen pod mere skoro potpunog zaključavanja prošle nedelje.

Grad od 25 miliona stanovnika će pretvoriti ogromni izložbeni centar u poljsku bolnicu kapaciteta od 40.000 kreveta, javila je novinska agencija Sinhua.

Nacionalni centar za kongrese i izložbe svake godine organizuje veliki sajam proizvoda iz uvoza. Iako je ogromna većina slučajeva u Šangaju ocenjana kao asimptomatična, svaka osoba koja je testirana pozitivno, uključujući decu, odlazi u centre za izolaciju inficiranih kovidom.

Ta politika nailazi na osporavanja na društvenim mrežama pošto se deca, čak i bebe, odvajaju od roditelja ako su oni pozitivni a njihovi roditelji negativni na virus. U Sudžuu, gradu na 70 kilometera od Šangaja, zdravstvene vlasti saopštile su ovog vikenda da su otkrile mutaciju omikron soja virusa do sada nepoznatu u nacionalnim, ali i u međunarodnim bazama podataka.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".