Kurt Kobejn je zasigurno probudio i promenio rok scenu devedesetih. Kada je osnovao Nirvanu, ni sam nije slutio da će postati jedna od najvećih ličnosti grandž muzike svih vremena i ujednako član famozne grupe "27".

Sa Nirvanom objavljuje tri studijska albuma: "Bleach", "Nevermind" i "In Utero". Drugi album ga je potpuno "lansirao" u zvezde jer je nosio mnoge komercijalne hitove kao što su ""Smells Like Teen Spirit", "In Bloom", "Come as You Are" i "Lithium". Nakon ovog albuma Nirvana osvaja mnogobrojne nagrade kao i prva mesta na mnogobrojnim TOP listama. Postaje ozbiljna konkurencija tadašnjim velikim rok sastavima kao što su Gans en’ rouziz.

Po mnogima, Nirvana svoj vrhunac dostiže čuvenim albumom "MTV Unplugged in New York" koji se smatra jednim od najbolje uživo odsviranih albuma ikada.

Ipak, ova lepša strana životne priče proslavljenog pevača nije dugo trajala. Problemi sa drogom i razni skandali pratili su Kobejna do tog kobnog 5. aprila 1994 godine kada su ga pronašli mrtvog u njegovoj kući. I sam način na koji je izvršio samoubistvo zavijen je velom misterije oko kojeg su se godinama pričale razne priče.

Takođe,svojim samoubistvom Kurt Kobejn se upisao u čuveni "Klub 27" čiji članovi su DŽimi Morison, DŽenis DŽoplin, DŽimi Hendriks kao i Ejmi Vajnhaus. Kobejnova muzika ostala je slušana i večna što je najbolji dokaz i odraz njenog kvaliteta.

U Kobejnovom rodnom gradu je 2005. godine podignut znak spomena na kome piše „Welcome to Aberdeen - Come As You Are”. Podigla ga je Memorijalna Komisija Kurta Kobejna, osnovana maja 2004.

S obzirom da Kobejn nema grob, mnogi obožavaoci Nirvane svake godine na datum njegove smrti, posete Vireta park, koji se nalazi u blizini njegovog bivšeg doma.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".