Korišćenje dezinficijensa povećalo se poslednjih godina, kako u medicinskim ustanovama tako i u široj javnosti, kao odgovor na pandemiju korona virusa. Prethodna istraživanja povezivala su izloženost hemikalijama sa astmom i dermatitisom kod radnika, ali nekoliko studija je istraživalo učinke njegove upotrebe tokom trudnoće i razvoja bolesti kod dece.

Istraživači sa Univerziteta Jamanaši u Japanu ispitali su podatke o gotovo 80.000 majki i dece iz Japanske studije okoline i dece kako bi procenili da li je izloženost majki dezinficijensima povezana sa povećanim rizikom od alergijskih bolesti kod njihove dece u dobu od tri godine. Studija je objavljena u časopisu Occupational & Environmental Medicine, a pokazala je da su deca čije su majke svakodnevno koristile dezinficijense imala najveći rizik od takve dijagnoze, prenosi britanski Telegraf.

Foto: Profimedia

 

Kod njih je rizik od razvoja astme bio je 26 posto veći, a za razvoj ekcema 29 posto veći nego kod dece čije majke nisu koristile dezinficijense. Oni koji su bili izloženi jednom do šest puta nedeljno, imali su 18 posto veći rizik od astme i 16 posto veći rizik od razvoja ekcema od onih koji nikada nisu bili izloženi.

Nisu utvrđene značajne veze između upotrebe dezinficijensa i alergija na hranu.

Raspravljajući o mogućim objašnjenjima, naučnici su rekli da česta upotreba dezinficijensa tokom trudnoće može da promeni crevne i kožne bakterije majke i deteta. Izloženost nekim hemikalijama tokom trudnoće takođe bi mogla da utiče na imunološki odgovor bebe, a posle rođenja deca bi mogla da budu izložena molekulima dezinficijensa na koži svoje majke.

Druga je teorija, rekli su istraživači, da je veća verovatnoća da će majke koje redovno koriste dezinfekcijska sredstva biti "medicinski obrazovane i imati bolji pristup zdravstvenoj zaštiti od onih koje to ne rade". Stoga su ove majke možda češće prijavljivale simptome svoje dece lekaru.

- Naša otkrića pokazuju da izlaganje dezinficijensima tokom trudnoće ima učinak na alergije kod potomstva - zaključili su, a u vezi sa povećanom upotrebom hemikalija tokom pandemije dodali: - Od velike je važnosti za javno zdravlje razmotriti da li je izloženost prenatalnim dezinficijensima rizik za razvoj alergijskih bolesti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".