-To se apsolutno ne može izjednačavati. Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne delove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Aposolutno nije jednako. I sigurna sam da narod Srbije može svojim očima da posmatra narod Ukrajine i da razume sa kakvom se razaranjem suočava i da želi da ga podrži- rekla je Kuper za "Glas Amerike".


Ona smatra da je u interesu Srbije nije da bude partner ruskoj vojsci, koja, kako je rekla, "brutalno napada civilno stanovništvo u Ukrajini".

-Iskreno, nije u interesu Srbije da bude partner sa vojskom koja trpi tako očigledne neuspehe na ratištu, sa tako neverovano niskim moralom, vojska čije vođe ne veruju svojim vojnicima, gde se oprema kvari. Pretpostavila bih da bi Srbija donela najsmisleniju odluku u kontekstu budućih vojnih odnosa i kapaciteta po kojoj je besmisleno imati Rusiju kao dobrog partnera- kazala je Kuper.

Ona je rekla da su SAD i dalje otvorene i nadaju se produbljivanju vojne saradnje sa Srbijom, ali da su "razočarani kada ona odluči da ne nastavi sa vežbama ili obukom ili drugim prilikama za saradnju".

-U kontekstu trenutne situacije, svakako smo smatrali da je pozitivan znak što se Srbija svrstala uz sve zemlje sveta, osim pet zemalja, kada je reč o rezoluciji Generalne skupštine UN kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Znamo da Srbija može da sagleda ovu situaciju uz određeni stepen nepristrasnosti- istakla je zvaničnica Pentagona i dodala da će SAD nastaviti da radi na "pozitivnijem odnosu sa Srbijom".

Kuper naglašava da su SAD sa saveznicima fokusirane na to da osiguraju da Ukrajinci mogu da nastave da se bore, da imaju neophodnu snažnu poziciju za pregovaračkim stolom sa Rusijom.

-Mislim da nema nikog na svetu ko ne veruje da su ukrajinske oružane snage među najhrabrijima. Ali, ono što smo takođe otkrili je da su se njihove taktičke veštine i obuka pokazali efikasnim na bojnom polju. Tako da ćemo nastaviti da ih podržavamo", kazala je ona.

Ona je istakla da svakoga dana vidi rezultate podrške SAD ukrajinskoj vojsci.

-Obučavamo ih dugi niz godina, ali na terenu vidimo rezultate kapaciteta koje smo im nedavno isporučili. Mislim da su mnogi mislili da su ruska oklopna vozila veoma čvrsta i da mogu mnogo da izdrže. Međutim, videli smo da su sistem DŽavelin i drugi protivtenkovski i protivoklopni sistemi veoma razorni za ruska oklopna vozila- rekla je Kuper.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".