Nekada su se porodične vrednosti izuzetno poštovale i strogo se vodilo računa iz koje kuće će se "uzeti" devojka, ali i u koju će kuću ona otići.

Nekada, mlada je živela u roditeljskoj kući pre udaje, a tek posle venčanja bi počela da živi sa mladoženjom. Čak i posete mladoženji su bile retke, pa bi se često događalo da mlada prvi put kroči u njegovu kuću tek posle obavljenog rituala venčanja.

Ranije se verovalo, da duše umrlih predaka aktivno učestvuju u životu ukućana i da, na neki način, zauvek žive u kući i to baš ispod kućnog praga. O dušama predaka se dosta vodilo računa, pogotovo se vodilo računa da se one ne razljute. Iz tog razloga je i mladoženja prenosio mladu preko kućnog praga.

Foto: Profimedia

 

 

Verovalo se da su mladine stope precima nepoznate, pa ukoliko bi ona nagazila na prag, moglo bi se dogoditi da nagazi na dušu nekog pretka. To bi njih moglo da razljuti, pa bi neka nevolja mogla da snađe mladi bračni par.

I pored promena koje su usledile sa dolaskom novog vremena, kada mladenci nekada žive i po više godina zajedno pre nego što se venčaju, ova tradicija se nekako i dan-danas očuvala.

Ako ni zbog čega drugog, ovaj čin je vrlo zabavan, kako za same mladence, tako i za goste, a neretko može da dovede i do smešnih situacija koje se dugo pamte.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".