- U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije - rekla je Mihajlovićeva.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

- Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu - rekao je Spasić.

Uzrok nesreće

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

- Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo - kaže Milinković.

- Radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku Soko i deo su ovog kolektiva. Mere se maksimalno poštuju ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti - rekao je Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (1979), N.T. (1985), R.G. (1975), P.P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B.Ž. (1963) i B.S. (1988).

 Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".